Annons

Strålande hummersäsong med viss irritation

Hösten 2020 har inneburit god fångst i tinorna. Samtidigt är det ett återkommande problem att burarna vittjas av fel personer, enligt lokala privatfiskare.
– Det händer varje säsong, säger entusiasten Dennis Magnusson från Vallda.

Nyheter | 10 Oktober 2020 11:05

Hobbyfiskarna Dennis Magnusson och Mats Schild är nöjda med en fin säsong. Men allt är inte frid och fröjd i jakten på hummer.

FOTO: Daniel Blomqvist

För Dennis Magnussons egen del är hummersäsongen över. Båten står på land och hummertinorna likaså. Kompisen och hummerfiskaren Mats Schild har dock inte tagit upp redskapen ännu.

– Jag var ute tidigt i morse, en kanonfin morgon. Nu var det bara en hummer men hon bar på rom så henne släppte vi ner igen, säger han.

De kan dock båda redan summera en väldigt fin säsong.

– Jag upplever att det är nog ett av de bästa åren någonsin. Vi har fått upp 28 humrar varav fem har fått gå tillbaka, berättar Mats Schild.

– Det är väldigt viktigt för återväxten att släppa i rombärande honor. Och sedan något år har även reglerna förändrats så att man får ha färre tinor, flykthålen måste vara större, samt att måttet från ögon till sköld har utökats. Så detta har nog gjort att det blivit ett bra bestånd, tror Dennis Magnusson.

Går inte rätt till

De är dock båda lite bekymrade över att det inte alltid går rätt till ute på sjön. Båda har erfarenhet av att såväl tinor försvunnit som att de har varit vittjade av någon annan. Bara för någon vecka sedan upptäckte Dennis Magnusson att hans tinor var försvunna. Först trodde han att de var stulna, men efter ett tag återfanns de på ett annat ställe – men nu var de vittjade.

– De var vittjade och flyttade. Jag blev riktigt arg först då jag trodde att någon hade stulit dem, säger Dennis Magnusson.

Hur kan man se att de är vittjade?
– De var helt öppna och betet var borta. Småfisk eller små krabbor får inte i sig en makrill på så kort tid, säger Dennis.

Mats Schild berättar att han sätter buntband runt sina tinor, men att när han halat upp dem upptäckt att buntbanden är avklippta och tinorna vittjade.

– Det här är inte ovanligt, säger Mats Schild.

Samtidigt är de medvetna om att det kan finnas andra orsaker till att tinor flyttar på sig.

– Det kan ju vara att någon har kört av linan, säger Mats.

Hummersäsongen har varit strålande, men det finns problem, enligt fiskarna.

Svårt att veta säkert

Vid olika tillfällen har de polisanmält händelser när tinor försvunnit eller blivit vittjade. Men inte nyligen.

– Nej, och det är ju egentligen omöjligt att bevisa något om man inte ser när det händer. Det är väldigt svårt att veta helt säkert vad som har hänt, säger Mats Schild.

 Hur skulle man kunna få bukt med detta då?

– Jag har faktiskt tänkt på en sak – de borde utveckla en app med ett larm som fungerar under vatten och som kan kopplas till mobilen, och som larmar när tinan lyfts säg nån meter från botten. Det vore något för studenterna på Chalmers att klura på, säger Dennis Magnusson.

Polisen: ”Stort mörkertal”

Så här långt i år har det dock kommit in väldigt få anmälningar till sjöpolisen som relaterar till hummerstöld. Inte en enda för att vara exakt.

– Nej vi har inte fått in några sådana anmälningar alls hittills i år, säger sjöpolis Peter Novén.

Att tinor försvinner eller flyttar på sig, det kan ha olika förklaringar, menar polisen.

– De kan driva, någon kan ha kört av linan med en motorbåt eller dragit iväg med bojen. Och ofta ligger tinorna ganska tätt så man kanske inte alltid vet vems som är vems.

Däremot misstror han inte berättelser om att fiskare fått sina tinor vittjade med flit av andra fiskare.

– Nej det finns säkert ett stort mörkertal här. Hummer är ju big business, det svarta guldet. Problemet är att det är väldigt svårt att bevisa något. Det ska i princip till att man tar någon på bar gärning, säger Peter Novén.

Läs fler nyheter på norrahalland.se – klicka här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Våldsam 20-åring åtalas för misshandel och rån

Kungsbacka 20-åringen tyckte att en annan kille ”kollade snett” på honom. Mer behövdes inte för att ynglingen skulle ...

Bullerplågade husägare protesterar

Bostad Villaägarna i Varla hoppades att det nya företagsområdet skulle innebär minskat buller. Men planförslaget innebä...

Lär sig med Minecraft

Skola De fem stora världsreligionerna har tusentals år på nacken, datorspelet Minecraft mindre än ett decennium. Men på Älvsåkersskolan ...
Annons