Straff för kö till äldreboende

Väntetiden till äldreboende är för lång – kommunen åker på straffavgift.
Nyheter | 06 Januari 2019 15:00

"Vi jobbar med de mest utsatta" menar personal från hemtjänsten.

FOTO: Arkivbild Norra Halland

Kungsbacka börjar komma i kapp med sina äldreboenden. Men fortfarande kan väntetiden vara orimlig. Nu åker kommunen på en straffavgift på 359 000 kronor.

 

Kungsbacka beslöt i januari 2017 att en kvinna hade rätt till plats på ett särskilt boende, men det dröjde över tio månader innan beslutet verkställdes. Fallet anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som begärde en förklaring.

Kungsbacka hänvisade till bristen på boenden, men pekade också på att kvinnan under tiden fått både hemtjänst och trygghetslarm.

Men IVO är inte nöjd. Dels missade kommunen att skicka in handlingar som krävs, dels är mer än tre månader inte acceptabel väntetid.

Nu vill IVO att en straffavgift på 359 000 kronor döms ut. Största delen motsvarar vad kommunen ”sparat” på att inte bygga ut äldreboenden i tid, men 72 000 kronor är en ren straffavgift.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Flera togs vid tillslag mitt i stan

Blåljus Plötsligt blev det fullt pådrag vid Swedbank på Gymnasiegatan. Flera ungdomar togs fast efter misstänkt pistolhot. Samtidigt ...

Stort polispådrag – letar efter pistolman

Blåljus Polisen har ryckt ut på ett larm om pågående dödligt våld mitt i Kungsbacka. Vid 14-tiden ...

"Varför har vi inte gjort som i Norge och Danmark?"

Nyheter Torsdagens presskonferens i kommunhuset kretsade kring coronaläget i allmänhet och skolan i synnerhet. Reportrar för dagen var ...