Annons

Storsatsning i Särö centrum

Coronan har slagit hårt mot många verksamheter – men i Särö centrum frodas framtidstron. I två nya företagshus blir det gym och småkontor, oc
Jobb & Pengar | 10 Juni 2021 20:17

Gymhuset vid Västra Särövägen är nästan klart. Nu hoppas Fredrik Söderberg kunna starta bygget av företagshuset intill efter sommaren.

FOTO: Kristian Alm

Coronan har slagit hårt mot många verksamheter – men i Särö centrum frodas framtidstron. I två nya företagshus blir det gym och småkontor, och Hemköp bygger ut för att kunna dubbla omsättningen.

För några år sedan var Särö centrum mest ett stopp på vägen för de som ville tanka eller handla något. Men nu pågår förvandlingen till en självständig stadsdel. Bostadsområdet med runt 130 lägenheter står klar, och vid Västra Särövägen pågår slutarbetet med nya lokaler för gymkedjan Nordic Wellness.

Det är Söderberg Fastigheter som står bakom trevåningshuset i mörkt trä, med ett ganska speciellt formspråk.

– Eftersom det både har en framträdande plats mot Västra Särövägen och vetter mot bostadsområdet, hade vi kravet på oss att huset inte skulle få någon ”baksida”, berättar Fredrik Söderberg.

Glasad våning

Det har fått en andra våning som sticker ut, och en glasad tredje våning.

– Här kan man stå och pusta ut och titta på omgivningen, funderar Peter Söderberg.

Far och son Söderberg är nu på gång med granntomten, men det har varit en del diskussioner om bygglovet, eftersom tomten är smal och första ritningen naggade prickad mark i kanten. Men nu är en lösning klar, som de hoppas snart ska ta sig fram i den minst sagt långa kön på bygglov.

– Vi tror på byggstart efter sommaren!

I huset ska det bli butiker eller andra verksamheter i botten, förhoppningsvis en padelhall och i övrigt småkontor.

Fler kontor trots distansarbetet som slagit igenom?

– Ja, det är tvärtom tror vi. Det är de stora kontoren i städerna som drabbats av pandemin.

Många som jobbat från hemorten vill fortsätta med det, men kanske inte i köket utan från ett litet kontor. Det finns också större företag som vill ha ett litet kontor med plats för en säljare.

Kontorskö

Söderbergs äger även företagshuset i Särö centrum med bland annat Maleviks kakhus och blomsteraffären. Det bekräftar kontorsteorin, menar Fredrik Söderberg.

– Där har vi 23 små kontor på andra våningen och kö.

Just nu sker en uppfräschning av insidan, och sen börjar ett större jobb.

– Vi ska helrenovera kafeet i sommar!

Det innebär inte att kakhuset stänger, det blir en stegvis renovering.

På samma sätt är det med grannen Hemköp. Där är det både utbyggnad och totalrenovering på gång. Dels byggs huset ut en bit mot parkeringen, dels tar man över gymlokalen när Nordic Wellness flyttar till Söderbergs nya hus.

­– Vi sätter dit likadan träfasad som det nya gymhuset, så knyts byggnaderna samman lite, konstaterar Hemköps ägare Nicklas Österström.

Framtidstro

Han är också fylld av framtidstro, och menar att även om kollegor drabbats, har hans butik gynnats av pandemin.

– Det är många som jobbat hemma, och även elever som varit hemma, så man har behövt handla mer mat. Det har gått väldigt bra för oss.

Om distansarbetet fortsätter bådar det gott, och det behövs för det är en rejäl satsning som pågår. Butiksytan fördubblas, och Nicklas Österström hoppas att även omsättningen gör det, från 40 till 80 miljoner.

Nicklas Österström tillhör en genuin handlarfamilj. Pappa drev flera butiker i Göteborg, systern driver Hemköp i Onsala och brorsan pendlar mellan butikerna i Onsala och Särö.

Det fasta personalen behöver öka från 11 idag till runt 20. Men de får delvis andra arbetsuppgifter.

– Vi kommer att satsa på större manuell ost- och charkdisk, och mycket mer på näthandel där vi plockar ihop varor och lämnar ut till kunder genom en särskild dörr efter ett sms.

Det blir också snabbkassor där kunder kan scanna en vara och öppna grinden med kvittot. Däremot inte ”duschhandtag”, som Nicklas Österström kallar scanningsverktygen man har med sig i butiken.

– Nej, utvecklingen med mobiltelefoner där man skannar varorna med en app går fort, så det tror jag är en onödig investering.

Nu väntar några stökiga månader för både personal och kunder. Men i november ska ny Hemköp Särö slå upp portarna för en dubbelt så stor butik.

Det pågår även ett planarbete med tomten bakom affärshuset, men det har blivit rejält fördröjt.

– Den östra delen pausades på grund av att Trafikverket gör en ÅVS (åtgärdsvalsstudie) för Säröleden och undersöker möjligheten till kollektivtrafikkörfält. Det här kan i framtiden möjliggöra för en ny station i Särö och då vill vi ha en framtida handlingsfriheten med vad vi vill göra i stationsläget och platsen runt den, förklarar planarkitekt Maria Malone.

Även Bukärrsgården studeras just nu, där Eksta vill förvandla den till mindre bostäder.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Deppigt värre

Fotboll I den 93: minuten hände det som inte fick hända. Lindome släppte in dagens andra mål vilket ...

Storförlust men inte utspelade

Fotboll Onsala BK åkte ner till Skåne för att ställa sig mot seriens kanske bästa lag, nä...

Löpvilja trots värme

Sport Det fanns en stor löpvilja när den 124:e upplagan Kungsbackaloppet gick av stapeln. Trots dryga trettio grader tog ...
Annons