Vädret idag
Mestadels molnigt
17°C
Prognos juli 23, 2019
dag
Delvis soligt
22°C
 

Stor ovisshet angående nyanlända till Kungsbacka

Ovisst. Runt 60 personer väntades bli anvisade till Kungsbacka kommun från Migrationsverket i slutet av 2018. 

 

I slutet av förra året kom nyheten att Kungsbacka skulle ta emot en större mängd nyanlända. Förberedelser sattes igång, men det kom inga. 

– Migrationsverket har helt enkelt inte skickat så många, säger kommunalrådet Ulrika Landergren (L).

 

I mitten av november 2018 kom beskedet från länsstyrelsen att Kungsbacka skulle ta emot fler nyanlända än tidigare. Då det råder bostadsbrist, samt att de villavagnar som skulle använts som boendelösning blev försenade, ansågs situationen akut. 60 nyanlända väntades i första skedet, men de dök aldrig upp. Och idag bor det endast en familj i den sovsal som var tänkt att hysa de nyanlända.

– Det där är alltid helt oförutsägbart. Även om det beräknas komma färre nyanlända under 2019 har ju vi i Kungsbacka blivit tilldelade en högre kvot än tidigare. Så vi har förberett platser. Men när Migrationsverket skickar hit dem vet man aldrig, säger Ulrika Landergren.

 

För tillfället står de flesta sängarna i sovsalen i Särö tomma, hur kommer det sig?

– Helst undviker vi att använda sovsalarna om det är möjligt. De är till för att människor i en akut situation ska ha tak över huvudet, men under en begränsad tid. Det är ju bättre om vi kan få in dem på mer långsiktiga boenden såklart, säger hon.

 

Inte heller Tanja Tajic, chef vid etableringsenheten i Kungsbacka kan säga exakt varför de nyanlända som väntats uteblev.

– Det har inte kommit så många som Migrationsverket trott. I november och december fick vi veta att det skulle komma runt 60 personer, så vi hade rustat upp våra boenden. Men de här människorna blev aldrig anvisade till oss, säger hon.

 

Läs fler artiklar i ämnet i tisdagens papperstidning eller i Norra Hallands app som du skaffar här

Daniel Blomqvist
Reporter daniel.blomqvist@norrahalland.se 0300-521363

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!