Annons

Stor ovisshet angående nyanlända till Kungsbacka

I slutet av förra året kom nyheten att Kungsbacka skulle ta emot en större mängd flyktingar. Förberedelser sattes igång, men några flyktingar kom aldrig.
Nyheter | 10 Januari 2019 07:09

Ovisst. Runt 60 personer väntades bli anvisade till Kungsbacka kommun från Migrationsverket i slutet av 2018. 

 

I slutet av förra året kom nyheten att Kungsbacka skulle ta emot en större mängd nyanlända. Förberedelser sattes igång, men det kom inga. 

– Migrationsverket har helt enkelt inte skickat så många, säger kommunalrådet Ulrika Landergren (L).

 

I mitten av november 2018 kom beskedet från länsstyrelsen att Kungsbacka skulle ta emot fler nyanlända än tidigare. Då det råder bostadsbrist, samt att de villavagnar som skulle använts som boendelösning blev försenade, ansågs situationen akut. 60 nyanlända väntades i första skedet, men de dök aldrig upp. Och idag bor det endast en familj i den sovsal som var tänkt att hysa de nyanlända.

– Det där är alltid helt oförutsägbart. Även om det beräknas komma färre nyanlända under 2019 har ju vi i Kungsbacka blivit tilldelade en högre kvot än tidigare. Så vi har förberett platser. Men när Migrationsverket skickar hit dem vet man aldrig, säger Ulrika Landergren.

 

För tillfället står de flesta sängarna i sovsalen i Särö tomma, hur kommer det sig?

– Helst undviker vi att använda sovsalarna om det är möjligt. De är till för att människor i en akut situation ska ha tak över huvudet, men under en begränsad tid. Det är ju bättre om vi kan få in dem på mer långsiktiga boenden såklart, säger hon.

 

Inte heller Tanja Tajic, chef vid etableringsenheten i Kungsbacka kan säga exakt varför de nyanlända som väntats uteblev.

– Det har inte kommit så många som Migrationsverket trott. I november och december fick vi veta att det skulle komma runt 60 personer, så vi hade rustat upp våra boenden. Men de här människorna blev aldrig anvisade till oss, säger hon.

 

Läs fler artiklar i ämnet i tisdagens papperstidning eller i Norra Hallands app som du skaffar här

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Varnar för rådjur på motorvägen

Trafik Rådjur som kommit över på fel sida av viltstängslet ställer just nu till trafikproblem på E6 i ...

Fortsatt fångst av sandödlor

Nyheter Räddningsaktionen för att sandödlan ska överleva i Onsala fortsätter. Göteborgsforskaren Mats Olsson har fått ...

De ställer om – istället för att ställa in

Sport RF-SISU i Halland tänker om kring sina sommaraktiviteter för barn. Detta för att kunna genomföra dem ...
Annons