Annons

Stigen längs ån förvandlas

De senaste månaderna har promenadstigen längs Kungsbackaån förvandlats. Till sommaren ska både fåglar, insekter och spatserande invånare kunna njuta av strandmiljön.

Nyheter | 06 April 2020 18:03

Det krävs ett rejält underarbete när man sätta dit bänkar längs den sanka åkanten. Martin Laurin, Stefan Sedin och Mia Johansson på JSE gör jobbet på kommunens uppdrag.

FOTO: Kristian Alm

För några år sedan byggdes översvämningsskyddet med bänkar och växter från Borgmästaregatan och norrut. Nu handlar om fortsättningen från Strömgatan, norrut bakom Signeskulle, under Tölöleden och vidare upp bakom industriområdet till det som kallas Varlaparken.

Boverkets “Bidrag grönare städer” har gett Kungsbacka kommun 1,33 miljoner i bidrag för planteringen. Bidraget utgör 50 procent av den totala kostnaden för projektet.

Rikare djurliv

Tanken är att skapa bättre förutsättningar för ett rikare insekts- och djurliv längs å-stråket. Detta genom att bland annat plantera blommande och fruktsättande träd och buskar och genom att komplettera sträckan med insektshotell och fågelholkar.

Men det blir samtidigt en lång promenadstig, där bänkar har satts upp med jämna mellanrum. Promenaden ska få små skyltar som berättar om livet vid ån, både över och under vattenytan. Kanske kan det bli en slags ”å-safari” för naturintresserade familjer, med start vid lekplatsen vid Kungsmässan och norrut.

Vattensjukt

Arbetet har pågått sedan i höstas, och börjar nu närma sig slutet. Det har inte varit helt enkelt, för markerna är vattensjuka, inte minst när det regnade som mest för några veckor sedan.

– Vi har fått dränera på ett par ställen för att kunna göra en grund för bänkarna, konstaterar Stefan Sedin som med sina kolleger håller med stensättning av en bänkplats när Norra Halland hälsar på.

Även träden har på några ställen fått flyttas längre ifrån åkanten än vad det var tänkt. Några av planeringsställena var helt dränkta när ån svämmade över i vintras.

Men nu är nästan arbetet färdigt, och förhoppningsvis tar sig träden och buskarna. Då kan det bli en härlig sträcka på flera kilometer att promenera.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Hansson (C) träder in som kommunstyrelsens ordförande

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) har erkänt sexköp och lämnar omedelbart alla uppdrag. Förste vice ...

Häcken växer kämpahög – kanske

Bostad En vacker hög häck som skyddar både mot insyn och blåst vore toppen. Men hur gö...

Kungsbackas högste politiker köpte sex – avgår

Blåljus Moderaten Hans Forsberg, kommunstyrelsens ordförande, har köpt sex. Nu lämnar han alla sina politiska uppdrag. Kommunstyrelsens ordfö...
Annons