Annons

Stadsarkitekten avvecklas

För 2,5 år sedan lanserades den nygamla tjänsten ”stadsarkitekt” med buller och bång. Lennart Dahlberg skulle få en central roll att utveckla staden. Nu har han gått i pension – och någon ny stadsarkitekt blir det inte.

Bostad | 16 Oktober 2020 13:00

Lennart Dahlberg har pensionerats – någon ny stadsarkitekt blir det inte.

FOTO: Kungsbacka kommun

En stadsarkitekt med en delvis oberoende roll att övervaka arkitektur och stadsomvandling hade många önskat sig, och i februari 2018 inrättade Kungsbacka en sådan tjänst som gick till den erfarne arkitekten Lennart Dahlberg.

Motivet på hemsidan löd: ”En stadsarkitekt kan vara med och bevaka och utveckla staden. En stark stadskärna är viktig även för den som bor utanför staden. Det är viktigt att det finns parker och sociala miljöer i staden som skapar gemenskap och trivsel. Stadsarkitekten är med i arbetet med utformning av både offentliga miljöer och vid bostadshus”.

Gick i pension

Men för några veckor sedan gick Lennart Dahlberg i pension utan någon offentlig uppmärksamhet. Och någon utlysning av tjänsten blir det inte.

Hanna Ståhl är verksamhetschef för bygglov:
– Lennart har varit en riktigt klippa och bidragit mycket till kommunens utveckling under de åren han har varit här. Samtidigt har det hänt en hel del med kommunens interna organisation under denna tid. Till exempel har stadsbyggnadskontoret byggts upp, bland annat med den strategiska avdelningen Hållbar utveckling. Det finns många personer i kommunen som arbetar med utveckling av vår stad, såväl inom samhällsplanering som näringsliv och platsutveckling.

– Det är möjligt att vi kommer att ha en stadsarkitekt i framtiden, men just nu finns det ingen sådan annons ute.

Fler nyheter här

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Skrämmande brist på empati

Krönikor Ibland kan jag faktiskt tvivla på mänskligheten. Hur står det till i huvudet på vissa? I förra ...

Oro för ökad smittspridning bland äldre

Vård Antalet smittade ökar i Halland och sprider sig uppåt i åldrarna. Region Halland uttrycker en oro för att ...

Trängselfritt på Kungsbackas krogar

Jobb & Pengar Kungsbackaborna sköter sig bra när de går på krogen. Det visar kommunens senaste krogträngselkontroll.Under natten ...
Annons