SPORT 2023-03-26 KL. 17:42

Trots vilja – hängde inte med i kvalet

Av Carl Schöndell

Det var glasklart redan innan matchen: Varla IBK behövde en mirakelvändning efter 2-8 i första matchen mot Bergs IK.
– Vi står upp bra idag och gjorde en bra kämparinsats, säger kaptenen Greta Gustafsson.

Tufft. Varla IBK hände inte med i Bergs IK:s tempo. FOTO: Carl Schöndell

Innebandy: Kval till allsvenskan
Varla IBK – Bergs IK 1 – 5

Varla IBK har haft en väl godkänd säsong och i och med att man segrade över lokalrivalen Onsala i grundserien så fick man chansen att spela kval till allsvenskan. Väl där ställdes man mot Bergs IK från Linköping. Och det skulle visa sig att östgötarna var för starka. Bortamatchen slutade med storförlust 8-2 och poängdrottningen Elina Ekendahl Thor gav sig själva inför matchen en liten chans att vända och vinna hemma i Kungsbacka sporthall.

Men publiken skulle få se sig besvikna i det som skulle visa sig vara säsongens sista match. För redan i matchminut sex lyckades bortalaget göra 0–1 vilket innebar att Varla hade ett berg att klättra, man behövde göra hela sju mål för att jämna ut serien som spelades över två matcher.
– Det är svårt att vända ett underläge och när de gör ett mål till så blir det såklart svårare. Men vi gav inte upp utan fortsatte kämpa, säger Gustafsson.

Och lägena till att skapa chanser fanns, men framför mål uteblev kylan och de svartlila tog snabba avslut, ofta långt bort från kassens målramar. Bortamålvakten var omöjligtvis svettig efter den första perioden. Bättre blev det inte när Bergs IK något oväntat men välförtjänt lyckades utröka till 0–2.
– De har med sig tempot från allsvenskan och det är högre än vad vi är vana vid, säger Gustafsson.

Men så i den andra halvleken, med totalställningen 10–2 så hände något. Kanske var det bortalaget som slappnade av för mycket eller så var det Varla som hade bestämt sig att åtminstone göra match av matchen. Hade det inte varit för en storspelande bortamålvakt så hade slutställningen kanske påverkas.
– Hade vi fått in ett mål till där så hade det kunnat se annorlunda ut. Men jag tycker vi spelar såpass bra som vi kan och når upp till våran maximala kapacitet, säger Gustafsson.
Och man vann förvisso den andra perioden med 1–0 genom mål av lagets bästa målskytt i form av Elina Ekendahl Thor. Men där tog det stopp. Speakern ropade ut 11–1 i skott till Varlas favör, men ledningen var intakt för Linköpingslaget.
– Vi måste spela mer på deras planhalva och inte ta för snabba avslut. Men vi hade mycket av spelet innan de gör 1–3, säger Gustafsson.

För trean kom ganska tidigt in i den tredje halvleken. Men ridån från hemmalaget uteblev, istället fortsatte man kriga men nådde inte hela vägen fram. 1–4 och 1–5 kom i matchens slutskede och trots en mycket bra insats av Nova Torstensson i mål fick hon släppa in fem bollar.

Framtidstro

Förlusten innebär att tävlingssäsongen tar slut för Kungsbackalaget. Och man får fortsätta spela i division ett även nästa år.
– Vi kommer definitivt sikta på att nå kval även nästa år.
Vad säger du till dina medspelare i omklädningsrummet nu?
– Att det har varit en fantastisk säsong. Vi har kämpat bra och gör en riktigt bra match trots att vi förlorar. Jag tycker inte målen speglar matchbilden. Och jag vill tacka alla spelare för det har varit en fantastisk säsong och vi är ett jättebra lag, säger Gustafsson.

Matchfakta
Varla IBK – Bergs IK 1–5 (1–2, 1–0, 0–3)
0–1 (5.27), 0–2 (10.37), 1–2 (29.04) Elina Ekendahl Thor, 1–3 (48.33), 1–4 (58.41), 1–5 (59.34)