SPORT 2022-09-09 KL. 11:55

Brist på idrottshallar ett stort problem

Av Eric Andersson

Att det råder brist på idrottshallar i kommunen är innebandyföreningarna överens om. Konsekvenserna blir obekväma träningstider och att lag som vill träna fler pass i veckan får nej. Och utformningen på hallarna gör det svårt att bedriva föreningsverksamhet.

Brist på idrottshallar ett stort problem

TV-klipp och nyheter

Det är många föreningar som får samsas om kommunens 19 fullstora idrottshallar. Varla IBK har ett trettiotal lag och drygt 700 medlemmar. Sammanlagt hyr föreningen ungefär 100 timmar varje vecka i sex olika idrottshallar. Ett pussel som inte är lätt att få ihop.
– Man får lägga många timmar på det och det är väldigt svårt att få ihop. För att tillgodose våra behov fullt ut hade vi behövt fyra egna idrottshallar. Det hade vi fyllt varje dag utan problem, säger Roger Nordin, en av grundarna och mångårig kassör i Varla IBK.

Och det har inte hört till vanligheterna att det tillkommer nya idrottshallar. Forsgläntans idrottshall byggdes 2005 och Kollahallen knappt tio år senare. Utöver det har byggnationen av nya idrottshallar i Kungsbacka stått still trots att befolkningen ökat med drygt 16 000 personer sedan 2005 enligt statistik från SCB. Det finns fler nybyggen än så, men de har ersatt gamla idrottshallar som rivits.
– Vi tycker att det gick lite under radarn att den gamla idrottshallen på Varlaskolan skulle rivas. Sedan krymptes den nya från 300 åskådare till 127, samt blev kapad med en meter på bredden vilket gör att vi inte kan ha något sekretariat i hallen.
Roger Nordin tycker det är synd att idrottshallen på Varlaskolan revs.
– Vi har haft en dialog med pingis-föreningen som hade tyckt det var idealiskt att vara kvar i den hallen. Det fanns dessutom ett skyddsrum där och det har vi ju också brist på i Kungsbacka, säger han.
Före klockan 17 är det svårt att träna, främst är det svårt att få loss ungdomslagens tränare till tidiga träningstider. I och med att många av utövarna är unga vill klubben helst inte ha träningar som slutar senare än klockan 21.
– Tränarna arbetar och har svårt att gå tidigare än så. Ungdomarna går i skolan och det är så klart inte optimalt om de inte är hemma förrän 22. Det blir för sena kvällar. Matcherna spelar Varla IBK i regel på helgerna. Men för att domarna ska räcka till krävs att en del matcher spelas på vardagar vilket går ut över träningstiderna.
– En seniormatch tar ungefär två timmar och då behöver man ställa in två träningstillfällen. Det är inte populärt, säger Roger Nordin.

Läs mer: Valet 2022: Så ser de lokala partierna på kultur och fritid

Byggda för skolverksamhet
Onsala IBK har även de problem att lägga hallpusslet. De är också av åsikten att kommunens idrottshallar är byggda för skolverksamhet, inte föreningsverksamhet och att det är få som förstår den skillnaden.
–Det finns inga kiosker, dåligt med läktarplatser och ingen plats för sekretariat. Omklädningsrummen är väldigt små och det blir trångt när ett helt innebandylag ska in där. Att hålla matchgenomgångar är hopplöst, säger Jonas Landgren, styrelseledamot som bland annat driver föreningens hallfrågor.
Under de kommande åren kommer en ny idrottshall byggas på Iseråsskolan. Något som Onsala IBK välkomnar med öppna armar, men det finns en oro över utformningen på hallen.
– Vi är oroliga över att den också kommer byggas för skolverksamhet och i så fall är det pengar i sjön. Föreningslivet är samhällets sista sociala utpost på kvällar och helger. Ju mer vi kan finnas i samhället och bredda vår verksamhet, desto mindre behöver skolan göra på de punkterna. Vi pratar också värdegrund, hur man ska förhålla sig till alkohol, droger och liknande, säger Landgren och fortsätter:
– Om man vill att ungdomar ska kunna hänga någonstans är det ett bra tillfälle att passa på nu, i stället för att de ska hänga med sina mopedbilar på kyrkans parkering. Men då behövs gemensamhetsutrymmen i den nya idrottshallen.
En idrottshall på Iseråsskolan skulle innebära att Onsala IBK kan bedriva sin verksamhet i två hallar i ställer för fem som det ser ut idag.
Är utformningen på hallarna ett större problem än bristen på dem?
– Både och. Vi har många lag som hade velat träna ett pass till i veckan. Det skulle också skapa en vana när man kommer upp på junior- och seniornivå. De märker att många av motståndarna kan göra det och då halkar man efter i den tekniska utvecklingen, säger Lisette Wallström, ordförande i Onsala IBK.LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I SPORT

Premium | SPORT 2023-11-27 KL. 10:43
Lokal sport från helgen
Premium | SPORT 2023-11-25 KL. 19:12
Derbysegern satt långt inne

Fler nyheter

MEST LÄSTA SPORT

Premium | SPORT 2023-11-27 KL. 10:43
Lokal sport från helgen

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Sune en man med tusen intressen och historier
FAMILJ 2023-11-28 KL. 21:10
Premium

Sune en man med tusen intressen och historier

Hembygdskännaren fyller 70 år

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-28 KL. 22:07
20 timmar i buss – dessutom utan chans

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.