SPORT 2023-09-10 KL. 20:00

Basketfesten präglade Kungsbacka

Av John Skoglund

Överallt såg man ungdomarna glada och spralliga. Att solen gjorde att det var skönt att vara ute och chilla med nya och gamla kompisar vid hallarna gjorde inte saken sämre. På planen bjöds det på mycket basketgodis i de välbesökta arenorna.

Basketfesten präglade Kungsbacka
Flickor födda 12 fick lyfta segerpokalen. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

Hemmaklubben ställde såklart upp med många spelhungriga deltagare. Det blev tre vinster i A-slutspelet och ett lag fick jubla och lyfta pokalen efter en seger i ett B-slutspel. Det var pojkar födda 11, flickor födda 12 och flickor födda 09 som vann hela kalaset.

– Det är ju jätteroligt de har kämpat och de har haft det som mål hela helgen och det är så roligt att vi gör det tillsammans, säger Hanna Wallerman, flickor 09 tränare sedan fyra år tillbaka.


Foto: John Skoglund

Till skillnad från fotbollen där det ofta är föräldrar som värvas till tränare är det ofta äldre spelare som engageras som tränare och ledare inom basketen.

– Det är väldigt roligt att coacha dem. Man lägger väldigt mycket tid men de är träningsvilliga och ger mycket energi tillbaka, säger Hanna Wallerman, 27 år.

Vad kommer hända under säsongen mer för er med flickor 09?

- Nu är det dags att spela ungdoms-SM för för första gången för denna åldersgrupp. Det påbörjas i slutet av oktober och avgörs med ett finalfour i maj till våren, avslutar Hanna Wallerman.

I pojkar 11 segrade Kungsbackas lag efter att slagit Lommalaget Lobas med 28–22. I klassen flickor 12 segrade Kungsbacka mot Hammarö från Värmland. Feststämningen var hög och båda lagens spelare och publik bjöd på jubel och skönsång.

Flickor 10 där vann Kungsbacka Basketklubb B-slutspelet efter en magisk vändning mot Lobas och segersiffrorna skrevs till 23–21.


Heja fram kamraterna på plan i väntan att bli inbytt. Foto: John Skoglund

På åtta spelplatser runt om i kommunen och i Lindome lirades det basket från tidig morgon till sen kväll. Tillresta spelare och supporters bor på skolor.

– Det här är jätteroligt, det är sjätte gången cupen arrangeras, säger Camilla Gerdgren, en av alla föräldrar som ställer upp när Kungsbacka Basket kallar.

– Vi är engagerade föräldrar i arrangerande förening. Jag åker runt till anläggningarna där spelare sover. Ser till så att det fungerar och de boende håller sig till de ordningsregler vi och kommunen har på skolorna.

Sköter sig ungdomarna?

– Jag det gör de, än så länge, säger Camilla Gerdgren med ett skratt.

Under en basketmatch behövs det både domare och folk i matchsekretariatet. I gänget tjejer Norra Hallands reporter möter är det två från hemmaklubben som sitter och sköter klockan och allt annat viktigt i sekretariatet. På plan som domare är det två tjejer från Göteborg som kommit ner för att hjälpa till i cupen.

– Det är kul och speciellt när det går bra och man har fått ett flyt. Mindre roligt är det när det går mindre bra och man får klagomål, säger domare Loulou Pochat.

Domare Linea Kesic och Loulou Pochat. Matchsekretariat Ines Aspegren och Filippa Justesen. Foto: John SkoglundFinaler
Flickor födda 07 Högsbo Basket – Brahe Basket 28–27
Flickor födda 08 Högsbo Basket Tigers – Lobas 25–21
Flickor födda 09 Kungsbacka Basket – Malbas 24–18
Flickor födda 10 Högsbo Basket Lions – Vetlanda Basket 27–20
Flickor födda 11 Lommedalens Idrettslag – Lobast 16–11
Flickor födda 12 Kungsbacka Basket – Hammarö Basket 46–17
Pojkar födda 07 Högsbo Basket – Göteborg KFUK–KFUM 67–26
Pojkar födda 08 Högsbo Basket Lions – Bankeryds Basket 39–31
Pojkar födda 09 Högsbo Basket – Lerums BF 48–32
Pojkar födda 10 Högsbo Basket – Malbas BBK 26–25
Pojkar födda 11 Kungsbacka Basket – Lobas 2 Vit 28 – 22
Pojkar födda 12 Eastside Basketklubb – Lobas 37 – 26


TV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.