SPORT 2022-08-24 KL. 21:00

Alltid brädan nära till hands

Av Carl Schöndell

När Elsie Karlsson från Onsala testade på snowboard som 12-åring så fastnade hon. Nu pluggar hon på snowboardgymnasiet i Umeå och har alltid en bräda med sig.
– Nu på sommaren blir det mycket skejtande, säger hon.

Alltid brädan nära till hands
Föredrar snön. Elsie Karlsson går på snowboardgymnasium i Umeå. FOTO: Carl Schöndell

TV-klipp och nyheter

VINTERSPORT. 16-åriga Elsie Karlsson har sysslat både med det ena och det andra. Hon slutade så sent som i höstas med gymnastik men har också spelat basket under flera år. Men när valet kom så blev det snowboarding som låg närmast hennes hjärta.
– Mina föräldrar åkte väldigt mycket och vi har varit mycket i Fjällen när jag var liten. Jag har även åkt mycket longboard och surfat som liten. Det har varit en naturlig del i min uppväxt, säger Elsie.

Hon läser barn och fritid på Liljaskolan i Umeå med inriktning snowboarding och fokuserar sig på ”Slopestyle” och ”Big Air” men har inte riktigt bestämt sig vad hon ska göra när hon är klar.
– Jag tänker typ personlig tränare och någon filmkurs på universitetet, säger Elsie.

Och det är snowboarden som är nummer ett. Men under ett sommarlov finns det inte så mycket snö, varken i Umeå eller Kungsbacka. Så Elsie har hittat det perfekta sommarjobbat.
– Som feriejobb för kommunen har jag jobbat på Kobacka, säger
?Skejthallen flyttar på sommaren istället ut till idrottsparken som ligger mellan ishallen och badhuset. Och där har hon spenderat de senaste två veckorna. Men skateboarden som komplement till snowboarden är ganska nytt för henne.
– Det blev mycket longboard när jag var liten. Och började skejta när jag var runt elva år men har tagit en paus med det. Men förra sommaren började jag skejta ganska mycket och nu har jag fastnat för det, säger Elsie.
Hur skiljer sig snowboard och skateboard?
– Det är väl bara att man sitter fast på en snowboard egentligen. Här kan man kasta brädan medan man kan slå i sig rejält med en snowboard.

Men även om hon tävlar en del så är det inte X-games eller OS som hon ser som slutmålet med sin snowboardåkning.
– Just nu kör jag lite småtävlingar för att det är kul men jag siktar mer på filminriktning. Spela in offpist, bygga hopp i snön och i skogen. Då kan man vara mer kreativ och det är roligare, säger Elsie.
Är det inte lite läskigt att åka ”offpist”?
– Det finns en riskfaktor men det är mycket roligare om man är lite rädd, säger hon.

Hon berättar att snowboarding lockade mer för friheten den erbjuder jämfört med de andra sporterna hon testat på. Men hittar också fler anledningar.
– I de andra sporterna finns det en helt annan rivalitet mellan lagen medan man i snowboard blir bästa vänner och peppar varandra på ett annat sätt. Både mellan killar och tjejer. Visst finns det en rivalitet under tävling men det är en helt annan grej utanför, man umgås tillsammans och det blir som en stor träning även under SM. Det är en väldigt härlig känsla, säger Elsie.

Hur skiljer det sig att bo i Umeå jämfört med Kungsbacka?

– Det är ganska kallt. Det är kallt och mörkt på vintern men det kommer mycket snö så det är trevligt att bo där. Det är lite jobbigare på våren när det är sol här och snö där.


LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I SPORT

Premium | SPORT 2023-11-27 KL. 10:43
Lokal sport från helgen
Premium | SPORT 2023-11-25 KL. 19:12
Derbysegern satt långt inne

Fler nyheter

MEST LÄSTA SPORT

Premium | SPORT 2023-11-27 KL. 10:43
Lokal sport från helgen

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Sune en man med tusen intressen och historier
FAMILJ 2023-11-28 KL. 21:10
Premium

Sune en man med tusen intressen och historier

Hembygdskännaren fyller 70 år

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-28 KL. 22:07
20 timmar i buss – dessutom utan chans

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.