Annons

Sparpaket på 24 miljoner för Vård och omsorg

Under 2020 måste förvaltningen för Vård och omsorg spara 24 miljoner kronor.
Bland förslagen finns att stänga restaurangerna på vård- och omsorgsboendena för gäster utifrån och öka kostnaderna för den enskilde att ta sig till sin dagomsorg.

Nyheter | 14 November 2019 13:46

Det är striktare ekonomiska ramar som gör att förvaltningen nu måste spara.
– Det är en anpassning till de standardkostnader som finns, i förhållande till de egna förutsättningarna. Tidigare har Kungsbacka legat väldigt mycket högre. Visst är Kungsbacka en rik kommun, men det finns också ett utjämningssystem som gör att vi måste betala till andra, säger Lisa Andersson (M), ordförande i nämnden.

Lisa Andersson (M), ordförande i nämnden för Vård och omsorg.

Enligt det förslag som i onsdags presenterades för nämnden ska besparingarna hämtas in från en handfull olika håll. Förutom att plocka ungefär nio miljoner från en förvaltningsreserv som fungerat som en buffert för oförutsedda händelser, listas ett antal omorganiseringar och taxeändringar som nu ska utredas:
Möjligheten att personer som bor hemma beställer mat och övriga dagligvaror via nätet, istället för att hemtjänsten ska skriva listor och åka till affären och handla.

  • Stänga lunchserveringarna öppna för allmänheten i restauranger på vård- och omsorgsboenden. Det ska dock fortfarande vara möjligt som besökare att beställa en måltid i förväg, för att äta tillsammans på avdelningen.
  • Ta bort subventioneringen av resor till och från dagomsorg och flytta verksamheterna från externa lokaler och in på kommunens egna vård- och omsorgsboenden.
  • Införa samma patientavgift för hembesök av sjuksköterska för patienter som har hemsjukvård, som man skulle betala på vårdcentral.

– En del åtgärder kan utredas och beslutas på förvaltningsnivå och kan införas relativt snart. Annat, som till exempel taxor och avgifter, måste först klubbas av kommunfullmäktige. Vi räknar med att det ska kunna bli i mars, säger Lisa Andersson.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ilsken älgko i motionsspåret

Nyheter En älgko med två kalvar rör sig på motionsspåret i Vallda Palta. Hon är aggressiv och vill ha ...

Tyck till om framtidens Kungsbacka

Vård Vill du vara med och bestämma hur framtidens Kungsbacka ska vara? Då ska du passa på att tycka till ...

Klart för skolstart hos Västtrafik

Trafik Läget inför skolstarten är under kontroll i Kungsbacka. Kollektivtrafiken är coronasäkrad. Det meddelar Västtrafik ikväll....
Annons