05 Augusti 2020 11:29 | Annika Lundby

Jag är en samlare, en horder, kalla det vad man vill. Det som många ser som skrot ser jag som en skatt. Det som andra ser som gammalt skräp ser jag som ett historiskt föremål värt att spara. Detta medför ju att jag behöver ganska mycket plats. Något som snabbt blir en bristvara. Sedan hjälper det ju inte att både min sambo och vår dotter också är samlare.

Historiska skatter

När min pappa, som verkligen inte är en samlare, här om veckan rensade i ett uthus såg jag till min förfäran i högen som skulle köras till tippen en mängd föremål som verkligen är historiska skatter. Gamla nötta spadar där man ser hur de använts genom åren. Då går den sentimentala delen av hjärnan igång. Här har vi något som generationer före mig använt. Och jag som är förste grävare hemma känner ju speciellt mycket för gamla spadar.

Vad ska man spara?

Men jag inser ju att man inte kan spara på allt. Och då kommer det svåra, vad ska man spara och vad ska man slänga? Vi har insett att vi måste bli bättre på att strukturera det vi samlat på oss. Hyllor och lådor ska införskaffas och sedan kommer ju det svåra att fördela mellan högarna spara och slänga. Mormors gamla förkläde som hon hade i skolköket kommer jag aldrig att använda men det går inte att slänga eller lämna bort. Däremot den gamla korgstolen från början av 1990-talet, den kan åka till tippen. Det tycker i alla fall jag. Det tycker inte sambon som vill ha kvar korgstolen. Ni ser, det är inte lätt.

Växande stensamling

Sedan tillkommer dotterns samlande. Hon har ju att brås på. Till exempel ska varenda kartong sparas för de kan man ju använda till både brevlåda, docksäng eller till förvaring av den växande stensamlingen. Stenarna säger jag ingenting om då jag själv är stensamlare av rang sedan barnsben. Kartongerna har jag däremot inga problem med att slänga. Utom några stycken förstås som är bra att ha vid paketinslagning.

Men nu ska det rensas. Men jag vet vilken tid det kommer att ta. Man måste ju bläddra igenom den gamla skolkatalogen innan man lägger den i sparahögen och samma sak gäller resten av allt som ligger i ens gömmor. Tur att jag har två veckors semester på mig.

Fler krönikor och åsiktsmaterial här.