Annons

Spadtag för nytt rymdcenter

Det är lätt att bli nyfiken på verksamheten vid Onsala rymdobservatorium på Råö.
Nu ska det också bli lättare att få veta mer om vad de jobbar med.
I torsdags togs första spadtaget till ett nytt besökscenter.
Nyheter | 22 September 2019 11:00

Ett nytt klimatsmart besökscenter, gjort med återvunna material ska byggas vid Onsala rymdobservatorium på Råö. I torsdags togs det första spadtaget. Foto: Ann Kristin Ekman

FOTO: Ann Kristin Ekman

Ungefär samtidigt som det största teleskopet på Onsala rymdobservatorium surrade till och fick span på den nyupptäckta kometen Borisov – den första komet som upptäckts som inte har tillkommit i vårt eget solsystem – samlades inbjudna gäster för att ta del av nästa steg i utvecklingen vid Onsala rymdobservatorium: ett nytt besökscentrum med nya utställningar och möjlighet att locka fler till att intressera sig för rymden.
– Det här blir lite större än vad vi hade väntat oss, säger en uppspelt Robert Cummings, kommunikatör vid rymdobservatoriet innan tillställningen drar igång.

Lisbeth Schultze, länsöverdirektör i Länsstyrelsen i Västra Götalands län tog det första spadtaget till det nya besökscentret tillsammans med Lena Sommestad, landshövding i Halland. Med sig hade de Eva Wirström, astronom vid Chalmers och avdelningschef för Onsala rymdobservatorium. Foto: Ann Kristin Ekman

Onsala rymdobservatorium är en del av Chalmers tekniska högskola och det är Chalmersfastigheter som ansvarar för bygget. Bolagets vd Nicklas Arfvidsson var en av dryga handfullen talare som fanns på plats.
– Det här är ett pilotprojekt. Det är första gången som vi genomför ett stort projekt, från början till slut med återbruk och cirkulärtänk och dessutom första gången som koldioxidekvivalenten har varit del i upphandlingen. Vi tycker det är precis, ja, i alla fall nästan, lika spännande som rymden!

Återbrukstanken bygger på att man använder sig av de begagnade material som råkar bli tillgängliga under byggets gång. Det innebär att man i nuläget faktiskt inte vet exakt hur den nya byggnaden kommer att se ut, och kommunen har därför gett dispens i sitt bygglov. Lena Sommerstad, landshövding i Hallands län som fanns på plats för att ta första spadtaget tillsammans med Lisbeth Schultze, länsöverdirektör i Länsstyrelsen i Västra Götalands län ville inte vara sämre.
– Om Kungsbacka kommun har sett mellan fingrarna kan jag garantera att inte heller länsstyrelsen kommer att ingripa!

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Tågtunnel en usel lösning

Trafik Vem vill ha en tågtunnel genom Kungsbacka för 12 miljarder och en byggtid på tolv år? Troligen ingen. Dä...

Ytterligare två häktades för grovt narkotikabrott

Nyheter De två kungsbackabor, en 29-årig kvinna och en 26-årig man, som igår begärdes häktade – på ...

”Svårast är att nöja sig”

Nöje & Kultur Hon har hållit på med musik så länge hon kan minnas. Nu har Sophie Apell, elev på Lö...
Annons