Genom att fästa en motor på vardera fenan drivs man fram i vattnet. Här testar Jonas Carlsson den nya innovationen. Foto: Privat

 

Genom en motor på vardera simfenan ska man drivas fram i vattnet likt en fisk. Åsabon Jonas Carlsson är medgrundare av Wawken som håller på att ta fram en ny undervattensutrustning. Under Hallifornia i veckan ska innovationen testas av frivilliga.  

 

– Det är en underbar upplevelse. Man blir verkligen som en fisk i vattnet, säger Jonas Carlsson om den nya innovationen.

Produkten har fått namnet Finthrusters och är typ av elektrisk framdrift för dykning, fridykning och snorkling. Genom att fästa en batteridriven motor på vardera fenan drivs man framåt utan att själv behöva ge så mycket kraft.

– Med vår produkt drivs du fram av trycket från fötterna istället för att dras fram som man gör av många av våra konkurrenters produkter. Det gör att kroppen blir ditt styrmedel och att du har händerna fria till annat, säger Jonas Carlson.

 


Åsabon Jonas Carlsson och två kompanjoner håller på att utveckla ny undervattensutrustning. Foto: Privat

 

Det var kompanjonen Bengt Steneby som kom idén. Bengts vän var intresserad av undervattensfotografi men började känna att han inte orkade längre när han blev äldre.

– Han önskade därför någon typ av framdriven kraft som gav honom händerna fria till fotografering, säger Jonas Carlsson.

Bengt, Jonas och den tredje kompanjonen Janne började tillsammans tillverka en prototyp som testades i en pool i Åsa för cirka två år sedan. Sedan dess har de arbetat vidare med att utveckla prototypen och i veckan ska den alltså kunna testas under festivalen Hallifornia i Varberg.

– Där är det primär för att få feedback på vår utrustning så att vi kan ta med det i vår produktutveckling, säger Jonas Carlsson.

Vet man att produkten är säker att använda?

– Vi bedömer produkten säker. Man måste dock vara uppmärksam över sin egen förmåga och kunna simma med simfötter, cyklop och snorkel. Dyker man ner under ytan kommer man också djupare mycket snabbare. Vi kommer att ha åldersgräns på 18 år, eller 16 år med målsmans godkännande och tidigare dyk-/snorklingserfarenhet. Sen ger vi såklart en genomgång av handhavandet.

 

Produkten är ännu i ett utvecklingsstadium men de tre kompanjonerna hoppas kunna sälja den till kunder runt om i världen inom en snar framtid.

– Vi tror att vi har en bra idé och vi har en passion för produkten eftersom det är en sådan fantastisk upplevelse att använda den. Vi hoppas att vi kan sälja den till kunder världen över, både till dykcenter och till personer med intresse, säger Jonas Carlsson.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.