Annons

Social distans temat på årets ledarhundsdag

Coronaviruset påverkar det mesta. Även Internationella ledarhundsdagen, som i år har social distansering som tema.

Trafik | 29 April 2020 13:01

Att människor de möter ger sig till känna är viktigt för Maria Thorstensson och hennes Dixie.

FOTO: Synskadades riksförbund

Ledarhundar förstår nämligen inte begrepp som social distansering. Det betyder att de kan ha svårt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation om att hålla två meters avstånd till andra. Istället blir det upp till deras förare att hålla distansen. För att de ska kunna göra det behöver vi som är seende ge oss till känna.

Väjer bara för hinder

– När jag är ute med min ledarhund Dixie under coronakrisen blir jag rädd för att folk gömmer sig och är tysta på grund av rekommendationer om social distansering, säger Maria Thorstensson andra vice ordförande i Synskadades Riksförbund.

I normala fall brukar man inte behöva flytta sig för att ett ledarhundsekipage ska kunna passera. Men ska man kunna leva upp till rekommendationen om social distansering kan man behöva göra just det. Ledarhunden är inte tränad att vika undan för människor den möter. Det är bara hinder den väjer för.

Säg hej till föraren

Därför är det viktigt att vi hjälper den som inte kan se så bra, genom att säga hej och tala om att vi närmar oss.

– Under coronaepidemin vill jag att människor håller avståndet men ger sig till känna. Tystnad förhindrar att jag vet var andra befinner sig, förklarar Maria Thorstensson.

“Göm er inte”

Ledarhunden är visserligen specialtränad för att undvika hinder, hitta stolpar och varna sin förare för exempelvis trappor. Men att se människor som något deras förare ska hållas borta från har de inte tränats för.

– Säg något, håll avståndet men göm er inte. Det värsta är folk som tystnar när jag är ute med Dixie, säger Maria Thorstensson.

Några bra tumregler

Det finns några tumregler som kan vara bra att känna till i kontakten med ett ledarhundsekipage. Till exempel kan det vara bra att veta att ledarhunden alltid har en vit sele på sig när den arbetar.

Ledarhund
Ledarhunden har alltid en vit sele på sig när den jobbar. FOTO: Synskadades riksförbund

 

När man närmar sig en ledarhund ska man alltid prata med dess förare. Om man klappar hunden eller matar den kan den bli störd i sitt arbete.

Att man ger sig till känna är även viktigt för ledarhundsföraren. Det är föraren, inte hunden, som bestämmer vilken rutt ekipaget ska ta. Genom att ge sig till känna gör man det lättare för ledarhundsföraren att orientera sig.

Får följa med

Andra hundar som kommer för nära kan också störa ledarhunden. Därför är det viktigt att andra hundägare som möter en ledarhund talar om att de har hund med sig.

Att ta med sig sin hund in på apoteket, klädaffären och i andra offentliga lokaler är helt okej för den som har ledarhund. Ledarhunden är en tjänstehund som hjälper sin förare i vardagen, så för den gäller andra regler än för andra hundar.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ytterligare två häktades för grovt narkotikabrott

Nyheter De två kungsbackabor, en 29-årig kvinna och en 26-årig man, som igår begärdes häktade – på ...

”Svårast är att nöja sig”

Nöje & Kultur Hon har hållit på med musik så länge hon kan minnas. Nu har Sophie Apell, elev på Lö...

Debatt: Var smittades de som dött?

Debatt Angående artikel och statistik i NH 20/5–20 om coronaläget. Smittskyddsläkare Maria Löfgren beskriver läget som fortsatt ...
Annons