NYHETER 2020-04-29 KL. 13:01

Social distans temat på årets ledarhundsdag

Coronaviruset påverkar det mesta. Även Internationella ledarhundsdagen, som i år har social distansering som tema.

Social distans temat på årets ledarhundsdag

TV-klipp och nyheter

Ledarhundar förstår nämligen inte begrepp som social distansering. Det betyder att de kan ha svårt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation om att hålla två meters avstånd till andra. Istället blir det upp till deras förare att hålla distansen. För att de ska kunna göra det behöver vi som är seende ge oss till känna.

Väjer bara för hinder


– När jag är ute med min ledarhund Dixie under coronakrisen blir jag rädd för att folk gömmer sig och är tysta på grund av rekommendationer om social distansering, säger Maria Thorstensson andra vice ordförande i Synskadades Riksförbund.

I normala fall brukar man inte behöva flytta sig för att ett ledarhundsekipage ska kunna passera. Men ska man kunna leva upp till rekommendationen om social distansering kan man behöva göra just det. Ledarhunden är inte tränad att vika undan för människor den möter. Det är bara hinder den väjer för.

Säg hej till föraren


Därför är det viktigt att vi hjälper den som inte kan se så bra, genom att säga hej och tala om att vi närmar oss.

– Under coronaepidemin vill jag att människor håller avståndet men ger sig till känna. Tystnad förhindrar att jag vet var andra befinner sig, förklarar Maria Thorstensson.

"Göm er inte"


Ledarhunden är visserligen specialtränad för att undvika hinder, hitta stolpar och varna sin förare för exempelvis trappor. Men att se människor som något deras förare ska hållas borta från har de inte tränats för.

– Säg något, håll avståndet men göm er inte. Det värsta är folk som tystnar när jag är ute med Dixie, säger Maria Thorstensson.

Några bra tumregler


Det finns några tumregler som kan vara bra att känna till i kontakten med ett ledarhundsekipage. Till exempel kan det vara bra att veta att ledarhunden alltid har en vit sele på sig när den arbetar.


Ledarhunden har alltid en vit sele på sig när den jobbar. FOTO: Synskadades riksförbund


 

När man närmar sig en ledarhund ska man alltid prata med dess förare. Om man klappar hunden eller matar den kan den bli störd i sitt arbete.

Att man ger sig till känna är även viktigt för ledarhundsföraren. Det är föraren, inte hunden, som bestämmer vilken rutt ekipaget ska ta. Genom att ge sig till känna gör man det lättare för ledarhundsföraren att orientera sig.

Får följa med


Andra hundar som kommer för nära kan också störa ledarhunden. Därför är det viktigt att andra hundägare som möter en ledarhund talar om att de har hund med sig.

Att ta med sig sin hund in på apoteket, klädaffären och i andra offentliga lokaler är helt okej för den som har ledarhund. Ledarhunden är en tjänstehund som hjälper sin förare i vardagen, så för den gäller andra regler än för andra hundar.

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.