Skyddsutrustningen kommer ta slut – ta personligt ansvar
I Halland kommer endast smittspårning ske bland vårdpersonal. Drabbade familjer får ta eget ansvar. Personlig skyddsutrustning för sjukhuspersonal är en bristvara i alla regioner och kommer ta slut.
– Det är urdåligt, säger Johanna Stenwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, om bristen på utrustning.
Skyddsutrustning för sjukvårdspersonal kommer ta slut.
Klockan 14 idag höll Folkhälsomyndigheten, Skolinspektionen, Socialstyrelsen och MSB presskonferens om situationen med covid-19.
Man ser en fortsatt ökning av smittan och i dagsläget uppges det vara 775 fall i landet, men siffran kan vara betydligt högre eftersom man endast testar de som behöver vård på sjukhus.
I Halland rapporterar man nu 40 fall, nio nya sedan igår. Men framöver kommer siffrorna inte att redovisas.
Strax under 500 prover har tagits.
Lokalt meddelade Region Halland att man nu ändrar riktlinjerna och förbereder sig på samhällssmitta. Det innebär bland annat att man bara kommer smittspåra vårdpersonal.
– Ingen smittspårning kommer göras vad gäller familjekontakter. Det innebär att om någon i en familj har covid-19, behöver övriga familjen inte provtas. Familjen kan leva på som vanligt förutsatt att de är fullt friska, men ska om de insjuknar stanna hemma tills de är friska plus två dagar efter tillfrisknandet, säger Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland.
Hon bedömer att Halland kommer ha samhällssmitta inom en snar framtid.
Äldre bör begränsa större sociala kontakter
Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som är friska att leva på som vanligt, men vara noga med handhygienen.
– Man ska i grunden göra de saker man brukar göra. Äldre personer bör fundera på att begränsa de större sociala kontakterna. Vi måste skydda de äldsta och har tidigare skickat ut signaler om att vi vill att man begränsar besök på sjukhus och vårdinrättningar, säger Johan Carlson, generaldirektör, Folkhälsomyndigheten.
Bristvaror
Johanna Stenwall, krisberedskapschef, socialstyrelsen varnade under presskonferensen för att den personliga skyddsutrustningen till sjukhuspersonal troligtvis kommer att ta slut. Även testkit för corona.
– Vi har sett detta länge. Vi gör vad vi kan och har regelbunden kontakt med regionerna och försöker samverka behoven. Det kommer att bli en bristvara, alla regioner ligger på gränsen.
Hon säger att det kommer att göra vården sämre.
– Absolut. Vi har uttryckt det som en gränssättande faktor, framförallt skyddet för personalen så att den inte blir smittad eller sprida smittan på sjukhus. Vi måste hitta möjliga lösningar. Det är urdåligt!
Socialstyrelsen kommer ta över inköpen av skyddsutrustning.
”Vi kommer inte stå utan mat”
Maria Bergstrand, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tryckte på vikten att alla tar personligt ansvar, att följa Folkhälsomyndighetens råd och vara hemma om man inte känner sig frisk.
– Vi behöver inte länsa hyllorna i mataffärerna. Vi kommer inte att stå utan mat. Var solidariska och ta hand om varandra.
I Kungsbacka verkar dock många förbereda sig på det värsta och bunkra upp rejält hemma.
För hög belastning på 1177
Det gäller också att inte i onödan belasta 1177 eller 112.
– Om man känner sig sjuk och behöver råd, 1177. Endast om livet är i fara ringer man 112, det finns idag en för hög belastning. Om man ringer i onödan kanske någon som verkligen är i behov av akut hjälp inte får det. Det här är allas ansvar, säger Maria Bergstrand, MSB.
Kommer räkna antalet som får vård på sjukhus
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog svarade på frågan vad man ska göra om någon familjemedlem är sjuk.
– Man ska ha en högre beredskap på att man själv kan bli sjuk och gå hem från arbetet direkt man får symptom. Alla kommer inte att smittas automatiskt.
Riktlinjerna för personer i riskgrupper är att likt de äldre att undvika många sociala kontakter och folksamlingar.
Hur man ska följa utbredningen av covid-19 när endast sjukhuspersonal och de akut sjuka testas, kommer ske på olika vis.
– Vi kommer presentera olika strategier på hur vi kan visa det. En sak är att mäta antalet smittade som läggs in på sjukhus. Man kan också mäta mer indirekt, till exempel hur många i en viss regions luftrörsprover utgörs av corona, säger Anders Wallensten.
Här kan du följa läget i Halland med uppdateringar om antalet smittade:
Coronaläget i Halland
”Ingen anledning att stänga skolan”
Beordrad karantän – men testas inte
Frustration och oro hos föräldrarna – håller barnen hemma
Ytterligare en vårdanställd smittad