Promenaden slingrar sig nedanför Löftadalens folkhögskola. Nu finns tanken att skapa en skulpturpark med de överblivna pengarna.

FOTO: Arkivfoto: Kristian Alm

Promenaden som byggts i grus och trä längs stranden i Åsa av frivilliga med stöd av EU-pengar har blivit en populär vandringsled bland många åsabor, även om det finns de som är kritiska till ingreppet i strandlinjen.

Promenaden skulle blivit betydligt längre, var tanken. Men i söder sa markägarföreningen i Kuggavik nej, och i norr blev det konflikt med Stefan Ankargren som äger kiosken/stugan på stranden i Vita Sand.  Han vill inte släppa till mark, eftersom han anser sig förföljd av kommunen, som både lagt vite på utbyggnader och vägrar att ge honom tomträtter på berget.

En olycklig låsning, eftersom Ankargren själv drivit idén om en promenad och utveckling av strandområdet.
Detta innebär samtidigt att en stor del av budgeten finns kvar, inte minst eftersom den del som skulle dragits över Ankargrens mark var svårbyggd och kostsam.
– Vi har drygt en miljon kvar, säger riksdagsman Bengt Eliasson (L) som numera är ordförande för föreningen Åsa kustpromenad.

Men i stället för att EU-pengarna brinner inne, har föreningen en annan idé.
– Vi har haft ett möte med huvudfinansiären, lokalt ledd utveckling i Halland, om möjligheten att utveckla promenaden med en skulpturpark vid Löftadalens folkhögskola.
En annan idé är att försöka öka tillgängligheten till stranden. Nu ska föreningen ha möte även med kommunen, som finansierat en del av projektet.