Kristin Scatlövius, Mabobe Eriksson och Pernilla Tillander är beredda på julaftonens särskilda patienter. Och de tycker man ska ta det lugnt: ”Det händer att julstressen är en utlösande faktor för hjärtbesvär!”

FOTO: Kristian Alm

Sköterskorna Pernilla Tillander och Kristin Scatlövius tar julaftonsjobbet med ro.

– Det ligger ju i schemat långt i förväg, det blir vartannat år ungefär. Och om vi hinner myser vi till lite själva också med julmat under dagen. Även om vi får mysa en och en om det är mycket att göra…

 

Anmält sig frivilligt

Läkaren Mabobe Eriksson ligger inte på schema, men har valt att jobba julafton ändå.

– Det är ju många kolleger som vill vara lediga, och jag har inga småbarn, så det går bra.

De tre är överens om att julafton är en lite speciell dag att jobba.

– Det är verkligen de om är allvarligt oroade som söker hit, och man är lite stressad och vill hinna tillbaka till firandet så fort som möjligt.

– Ja, och det skiljer sig åt under dagen! När vi öppnar 07 står de med infektioner och snuva och köar, de är oroliga för att de ska smitta besökande släktingar. På eftermiddagen kommer de som skurit sig när de skulle skiva skinkan…

– Ja, eller mandolinskador – du vet, det där verktyget som man skivar grönsaker med.

 

Det kan ju givetvis bli allvarligt, även om både mandolin- och skinkskador låter lite kul. Men det finns en särskild patientgrupp till, där fnisset ligger långt borta.

– Det handlar om de som kommer hit med sina föräldrar och är oroliga. När man ses över julhelgen blir det plötsligt uppenbart hur dålig mamma eller pappa blivit.

 

Senare idag på norrahalland.se får du också träffa, räddningstjänst, ambulans, polis och veterinär som också jobbar jul.