Annons

Skeppsvrak bär spår av stormig historia

Sedan början av 1900-talet ligger den gamla briggen begravd under sand och vatten, långt in i Lerkils badvik. Då och då tittar konturerna fram för att påminna om sin existens.
– När jag var liten sprang man här och sparkade tårna i spanten, säger Mats Lindblom som undrat en del över fartygets historia. 

Nyheter | 12 Augusti 2020 07:05

I september 1903 rasade en storm vid Västkusten som skulle få förödande konsekvenser för många av de sjömän som befann sig ute till havs. Ett flertal svenska tidningar skrev om stormen och om fartygskollisioner, förlisningar och strandningar – vissa med ett någorlunda gott slut, andra med sämre utgång.
Fyra personer omkom när Briggen Hugo slogs mot Hallarna utanför Morup. Vid Galtabäck i Varberg omkom åtta man när en norsk skonare förliste, och lika många omkom när skonaren Hedvig från Helsingborg slukades av vågorna utanför Bua.

Lite längre norrut, i våra trakter, råkade briggen Carl XI av Helsingborg ut för svårigheter. I pressen berättas om hur kapten C. Nilsson med besättning ”kommande i barlast från England” strandade vid de yttre skären i de hårda vindarna.

Sparkade tårna i spanten

Onsdagen den 4 augusti 2020 är vindarna betydligt mer måttliga längs kusten. Valldaborna Mats Lindblom och Christer Nyberg blickar ut över badviken i Lerkil som för dagen har ganska högt vattenstånd.

– Jag hade en kompis som bodde här ute på 70-talet. Vi sprang här och sparkade tårna i spanten som stack upp. Men man fick ju aldrig reda på vad det var för båt som låg här under sanden, berättar Mats Lindblom.

– Jag minns när vi flyttade hit i början av 80-talet. En dag kom farsan upp med en bit trä från spanten, säger Christer Nyberg som bor i ett hus beläget på klipporna ovanför badviken.

Christer Nyberg och Mats Lindblom har båda minnen från yngre dagar när de badade i viken och delar av briggen stack upp ur sanden.

 

Mats Lindblom bor numera också i området sedan cirka 15 år. Hans undran över vraket i sanden har levt kvar, och av en händelse fick den nytt liv för ett antal år sedan i samband med att han hade skaffat en drönare.

– Jag var nere vid viken och skulle prova att flyga med den för första gången, berättar han.

Något särskilt mål med flygningen fanns inte just då, annat än att prova drönaren. När han kom hem och laddade upp filmen på datorskärmen fick han dock syn på något som väckte minnena till liv.

– Då såg jag konturerna av skeppet där i vattnet. Och att det låg så långt in, det var inget jag hade räknat med, berättar han.

Stillbild från Mats Lindbloms film Vrak i badviken. Det var här han upptäckte hur konturerna av båten Carl XI avtecknades under vattenytan.

 

På väg mot Örnsköldsvik

 Det berättas om att inte mindre än ett 20-tal fartyg kapsejsade eller strandade ute vid kusterna i den svåra stormen. Kapten C. Nilsson hörde till de befäl som hade tur. Han blossade efter hjälp, vilket skådades från land. Lokala sjömän kunde med hjälp av stormlykta lotsa fartyget in mot Lerkils badvik och briggen drogs in i säkerhet. Resan som hade startat i Lowestoft på den engelska östkusten, med Domsjö i Örnsköldsvik som mål, slutade i Lerkil.

Samtliga besättningsmän överlevde men det stod tidigt klart att båten skulle bli ett vrak.

Rapporter om stormen och de många olyckorna till sjöss återberättas i flera tidningar. Här ett klipp ur Göteborgstidningen Ny Tid från september 1903.

 

Bryggor och minnen

 Tre herrar sitter och samtalar i solen utanför klubbhuset vid Lerkils båtsällskap. Om det finns ett gammalt foto på briggen inne i klubbhuset?

– Ja det gör det, men ramen och glaset är lite skadat så vi har lagt undan tavlan för tillfället. Men jag vet var det ligger, säger en av herrarna och beger sig in i stugan.

Efter en stund kommer han ut igen. Bakom trasigt glas avtecknas briggen Carl XI liggandes med slagsida på ankeldjupt vatten inne i badviken.

De har hört historien och resonerar.

– Man tog nog virke och använde till bryggor, säger en av dem.

– Det stack upp mer förr i tiden, säger en annan. Det minns jag från när man var liten.

Inne på klubbhuset hos Lerkils båtsällskap finns ett gammalt fototryck av briggen Carl XI när den ligger i badviken.

 

Auktion efter haveri

Torsdagen den 24 september 1903 återfinns en annons i ett flertal tidningar i Göteborg och Halland. Rubrik: Haveriauktion. Säljes gör förutom segel, master och trossar även inventarier från kabyssen. Skrovet auktioneras ut i befintligt skick.

”Betalningen erlägges kontant”.

 

”Går här varje dag”

 Vågorna sveper in över badviken. Den här sommaren är spåren av briggen Carl XI än så länge helt täckta av sand.

– Den syns inte nu. Jag går här nere varje dag, berättar Christer Nyberg.

Han funderar en stund och fortsätter:

– Jag har byggt en sänggavel av gammalt drivvirke. Det hade ju varit kul om någon av brädorna visade sig komma från briggen, säger han.

För några år sedan stack spanten dock upp rejält. Mats Lindblom har själv dokumenterat.

– Jag har foton från en vinter när det stack upp nån decimeter. Men det är ju bara när sanddynerna har flyttat sig och det är lågvatten som det sticker upp på det sättet. Den gången ringde jag en bekant som kom springande. Han hade inte sett det innan, och det kan ju ta flera år innan det dyker upp igen, säger han.

 

Då och då tar sig det gamla vraket upp till ytan. Här en vintrig bild av Mats Lindblom tagen ett för ett antal år sedan.

De funderar över hur djupt ner i sanden båten totalt sett ligger.
– Det kan nog vara ett par meter, tror Mats Lindblom.
– Jag undrar när det kommer upp nästa gång, säger Christer Nyberg.

Några dagar efter reportaget blev vrakets konturer synliga.

Läste ni om skeppsvraket från början av 1900-talet i Lerkil? I veckan var konturerna synliga.https://norrahalland.se/skeppsvrak-bar-spar-av-stormig-historia/

Publicerat av Norra Halland Onsdag 12 augusti 2020

Läs fler nyheter på norrahalland.se – klicka här 

Skaffa e-tidningen – klicka här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Stoppade lastbil – hittade tjuv med motorcykel

Blåljus När polisen kontrollerade en lastbil i natt, hittade de en misstänkt tjuv med en nystulen motorcykel i skå...

Älgolycka på E6

Blåljus Flera fordon har krockat på E6 mellan Kungsbacka och Sandsjöbacka. Det är mycket begränsad framkomlighet. Olyckan inträffade 06:16 ...

Halländsk bokmässa inställd

Nöje & Kultur För första gången på sju år ställs bokmässan i Halland in. Restriktionerna som följer ...
Annons