Annons

Skärpt säkerhet efter fritagning i Kungsbacka

Efter sommarens fritagning av en dömd mördare på Hede Fashion Outlet i Kungsbacka skärps nu säkerheten på statens ungdomshem för unga som dömts för grova brott.

Kungsbacka | 16 September 2020 07:02

Fritagningen av en dömd mördare i Kungsbacka har gett förhöjd säkerhet på statens ungdomshem.

FOTO:

Den gångna sommaren har tre unga män, som alla är dömda för mord, fritagits från de ungdomshem de varit placerade i. En av männen fritogs under en bevakad permission på Hede Fashion Outlet i Kungsbacka – mitt bland shoppande barnfamiljer.

Fortfarande på fri fot

Det har nu gått två månader sedan fritagningen i Kungsbacka och en månad sedan de två andra mördarna fritogs vid en väpnad fritagning från Råby ungdomshem utanför Lund. Trots att rikslarm utfärdats befinner sig alla tre fortfarande på fri fot.

De tre dömda ungdomarna tillhör alla den organiserade brottsligheten, något de ungdomshem de placerats i inte haft tillräcklig förberedelse för.

Säkerheten ska skärpas

Nu ska säkerheten skärpas på de ungdomshem där minderåriga som dömts till ungdomsvård för grova brott placeras. Generaldirektören för Statens institutionsstyrelse, SiS, som driver hemmen har fattat beslut om en helt ny säkerhetsorganisation.

Efter sommarens fritagningar har SiS vidtagit flera säkerhetshöjande åtgärder, som perimeter- och skalskydd, larm och lås. Men ännu återstår en hel del arbete för att stärka säkerheten.

Pekar ut flera brister

Ansvariga på ungdomshemmen pekar bland annat ut brister i den yttre säkerheten, brist på underrättelser av den typ kriminalvården och polisen har samt ont om möjligheter att fatta generella beslut gällande exempelvis restriktioner som problem som behöver åtgärdas.

Kanske kan det till och med bli tal om särskilda högsäkerhetshem, särskilt utformade för ungdomar med koppling till den organiserade brottsligheten som begått grova brott.

”Vi är inte rustade”

Enligt vissa uppgifter uppgav personerna som fritog dem dömde mördaren i Kungsbacka att de var beväpnade. Vid fritagningen utanför Lund är det bevisat vapen användes.

– Vi är inte rustade för väpnade hot på det sättet. Jag vet inte heller i vilken mån vi ska vara det generellt utifrån att det är en mindre grupp kriminella av den är kalibern. Men jag tycker att den här gruppen med grovt kriminella och allmänfarliga personer måste omges av en högre säkerhet, säger Malin Östling – verksamhetschef för SiS ungdomsvård söder, till SVT Nyheter.

Efterlyser underrättelser

Flera av de åtgärder som behöver vidtas kräver lagändring. Det gäller bland annat den önskade tillgången till polisens och kriminalvårdens underrättelser.

– Gängkriminalitet är ett besvärligt begrepp, särskilt för oss som inte har tillgång till underrättelse. Det är ju inte så att de informerar oss om att de tillhör en konstellation eller så, säger Malin Östling vidare.

LÄS MER:

Dömd för mord fritogs i Kungsbacka – ännu på fri fot

Fritagen ännu på fri fot

Fritagne 18-åringen internationellt efterlyst

Två häktade efter fritagning i Kungsbacka

Tre åtalas efter fritagning i Kungsbacka

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Stoppade lastbil – hittade tjuv med motorcykel

Blåljus När polisen kontrollerade en lastbil i natt, hittade de en misstänkt tjuv med en nystulen motorcykel i skå...

Älgolycka på E6

Blåljus Flera fordon har krockat på E6 mellan Kungsbacka och Sandsjöbacka. Det är mycket begränsad framkomlighet. Olyckan inträffade 06:16 ...

Halländsk bokmässa inställd

Nöje & Kultur För första gången på sju år ställs bokmässan i Halland in. Restriktionerna som följer ...
Annons