28 April 2021 12:57 | Ann Kristin Ekman

De senaste två veckorna har debatten om vaccinationsturismen från Västra Götaland till Halland rasat. Jag har själv skrivit ett antal artiklar på ämnet, det har kommenterats i trådar på Facebook och insändarsidor. Meningen som oftast har framförts har varit tydlig; det är vårt vaccin, det ska vi hallänningar ha! Och så är det ju. På ett sätt.

För tydlighetens och transparensens skull (som det ju numera heter), jag bor inte i Halland utan i Västra Götaland. Där bor också min mamma. Hon är 77 år gammal och fick sin första spruta (på plats hemma i Borås) i början av veckan. Samtidigt hade ett par av mina mer än tio år yngre kolleger på jobbet redan hunnit få eller i alla fall fått boka tid för vaccin, tio mil bort i Halland.

Jag unnar alla som vill ha vaccin. Och jag hoppas det går så fort det bara är möjligt.
Man kan också tycka vad man vill om distributionen av de vaccindoser som kommit. På något sätt måste de ju fördelas, då är det kanske rimligt att man gör det regionvis eftersom det är så vården är inrättad i Sverige. Samtidigt säger vaccinationsordningen att doserna ska fördelas efter ålder, med de äldsta först. Ska då en 63-åring gå före en 77-åring, bara beroende på var hen är skriven?

Att fördela och distribuera vaccin till över tio miljoner personer är en jätteapparat och gissningsvis är det helt omöjligt att göra det på ett sätt som fungerar felfritt för alla hela tiden. Däremot är det intressant att se vilka mekanismer som plötsligt dras igång. Det är VÅRT vaccin, det är VI som ska ha det, HALLAND ska gå först. (Det hade med all sannolikhet låtit precis likadant om läget varit det motsatta och VG legat före).

Samtidigt är ju vaccinet bara en del i den stora kampen mot covid-19. En annan är vården av dem som blivit sjuka. I fredagens tidning berättade vi om läget på intensiven i Varberg. Fortfarande finns det aningen spelrum, men risken finns att man når taket. Då är det samarbetet med de andra regionerna som spelar roll. Blir det fullt på Iva i Halland, skickas patienter till en annan region där det för tillfället finns plats.

En självklarhet, det är svårt att tycka något annat. Den som är sjukast och löper störst risk ska ha behandling först, oavsett postadress.
Frågan man kan ställa sig är varför det inte ska vara likadant med vaccin?

Läs fler krönikor här