Vill prata litteratur. På Världsboksdagen den 23 april kommer Daniel Sjölin till Fyren för att berätta om sin egen litterära tio i topp-lista.


Foto: Stefan TellHan är ett välkänt ansikte bland bokälskare. Nu kommer programledaren och författaren Daniel Sjölin till Fyren för att ge inspiration och lästips.


– Jag gillar kreativa och galna författare, avslöjar han.


 


I dag är han vid sidan av sitt eget författarskap kulturredaktör på Expressen. För den breda publiken är Daniel Sjölin dock kanske mest känd från litteraturmagasinet Babel, och han har även lett programmet Idévärlden på SVT.


På Världsbokdagen den 23 april gästar författaren Kungsbacka och kulturhuset Fyren för att prata om sin egen litterära topplista.


– Ja på inrådan blir det någon slags topplista, en väldigt bra idé! Jag tycker inte att det är lika roligt att åka runt och prata om mitt eget författarskap. På det här sättet får jag chansen att prata böcker och förhoppningsvis bredda läsningen lite.Men att sätta ihop en topplista är inte helt lätt, menar Daniel Sjölin.


– Det får ju bli en lista som på något sätt står för det man läser. Själv gillar jag kreativa och galna författare. Och man vill ju ha med den första diktsamlingen man inte bara läste, utan en första man läste och dessutom förstod. Så det kommer nog att bli en kul men brokig lista.
Men det finns ett eget författarskap vid sidan av den Daniel Sjölin som synts i tv-rutorna. Ett experiment var när han tillsammans med Jerker Virdborg skrev under psuedonymen Michael Mortimer.


– Det var ett jätteroligt projekt, och kul att skriva under psuedomym. När man jobbat på tv vill förlagen gärna ge ut vad som helst, men jag är nog sådan att jag helst inte vill göra det som förväntas bara för att det finns möjlighet att slå mynt av mitt namn. Och jag lärde mig mycket. Det var väldigt kul att på ett ohämmat sätt få hitta på och frossa i att skriva äventyr. Och följden av det blev ju även att jag sen började skriva barnböcker, säger Daniel Sjölin.Vad tycker du mest om: Att läsa eller att skriva?


 


– Oj, svår fråga. För mig handlar det nog om att vara social eller en enstöring. Drömmen om att leva fullt ut som författare visade sig inte vara något för mig. Jag är inte så mycket eremiten på ön, det där blir jag lite galen av, utan jag är mer en gruppmänniska. När man läser slipper man ju dessutom sig själv en stund, och alla prestationskrav. Men nu när jag är lite äldre och inte så äregirig så kan jag skriva för att ta det lugnt och för att jag tycker om att vara i den situationen. Det går inte så fort, men blir samtidigt lite modigare.

Fakta Daniel SjölinÅlder: 41


Yrke: Kulturredaktör på Expressen


Tidigare programledare i SVTs litteraturmagasin Babel, samt ledde andra säsongen av den populärvetenskapliga programserien Idévärlden.


Nominerades 2007 till Augustpriset för boken Världens sista roman.


Debuterade som barnboksförfattare 2017 med boken Stormen och monstertrucken.