Annons

Sinnena på helspänn under vildsvinsjakt

Lyssna och spana. Sinnena måste vara på helspänn. Det gäller att upptäcka vildsvinet innan det upptäcker dig. Norra Halland följde med jägaren Holger Nilsson på jakt efter nattdjuret i skymningen.
Nyheter | 29 Juli 2019 11:52

Holger Nilsson har jagat större delen av livet. När han var ett litet barn följde han med sin pappa ut på jakt och när han var 18 år tog han sin jaktlicens. Han har även varit chefredaktör för tidningen Jaktjournalen i 27 år.

FOTO: Jula Sandstén Vikberg

Klockan är halv tio på kvällen och mörkret börjar inta Kungsbacka. För många människor är det snart dags att krypa till kojs, men för vildsvinen är det tvärtom – det är nu de vaknar till liv och letar sig ut från sina gömställen på jakt efter föda. Jägaren Holger Nilsson är också högst vaken när han med spetsade öron traskar på en stig i en skog i östra Kungsbacka med en studsare i klass 1 över ena axeln.
– Här är ett spår efter vildsvin, säger han och pekar på en uppbökad grop på stigen.
När han når kanten av en vall stannar han. Det är inte här han har lagt ut foder till vildsvinen, men genom att ha satt upp en rörelsekamera kopplad till hans mobil vet han att djuret har hållit sig borta från hans åtelplats de senaste kvällarna. Här däremot, vid vallen, har han sett flera spår som tyder på att djuret rör sig här omkring nu. Han tar upp en kikare och spanar åt alla håll, men inget vildsvin är i sikte. Han laddar sitt vapen.
– Det kan finnas ett vildsvin inom bara femtio meters avstånd som man inte ser. Sedan dyker det plötsligt upp. Det är det som är fascinerande. Man vet aldrig vad som händer, säger Holger Nilsson.

Ett vildsvin kan känna en människas lukt på mer än 500 meters avstånd. Djuret har även en god hörsel. Så det gäller att vara försiktig så att det inte upptäcker dig. Foto: Julia Sandstén Vikberg

För att upptäcka djuret gäller det att vara uppmärksam. Det finns nämligen en stor risk för att det upptäcker dig först.
– De har inte så bra syn, men bra hörsel. Men vildsvinets bästa sinne är luktsinnet. Om det blåser i din nacke kan de känna din doft på mer än 500 meters avstånd, säger Holger Nilsson.
Är du någonsin rädd när du är ute på jakt?
– Nej aldrig. Det är spännande och intressant. Men det har såklart hänt att jägare har skadat sig. Det gäller att skjuta säkra skott. Skjuter man fel flyr de eller blir aggressiva. Skjuter man rätt behövs bara ett skott för att det ska lägga sig ned stendött.
Men man måste dock tänka sig för innan man trycker på avtryckaren. Ett skott kan inte bara döda djur, utan även människor.
– Det är viktigt att hela tiden tänka på var det finns hus, vägar och människor. Det är lätt för folk att säga att vi ska skjuta mer vildsvin men det är inte så lätt bland hus och vägar. Det finns inga stora skogar i Kungsbacka. På Onsalahalvön är det extremt, där rör sig vildsvinen i ett detaljplanerat område, säger Holger Nilsson.

Förutom att ha koll på omgivningen måste man ta reda på vad det rör sig om för slags vildsvin innan man avlossar skottet. 
– En sugga som följs av smågrisar är fredad året runt. Det är olagligt att skjuta dem, säger Holger Nilsson.
Att det är kväll eller natt när man jagar vildsvin gör det svårare att se vilket försvårar jakten. För att underlätta för jägare beslutade regeringen nu i maj att tillåta mörkersikte vid vildsvinsjakt. Enligt Holger Nilsson är det ett bra beslut som dock inte har hunnit komma till nytta för honom ännu.
– Det är så nytt. Nu när det är den ljusare delen av året behöver man inte mörkersikte. Men under vinterhalvåret behövs det för att man ska se.

Vid en jakt några dagar tidigare sköt Holger Nilsson ett vildsvin som nu hänger i ett kylrum. Den var ett år gammal och vägde omkring 50 kilo, vilket är en normal vikt för en årsgris. Foto: Julia Sandstén Vikberg

Trots att det har hunnit bli halv elva på kvällen ser Holger Nilsson bra när han spanar ut över vallen. Plötsligt får han syn på något som rör sig på andra sidan. Han tar upp kikaren och följer varelsen som snabbt springer horisontellt från den ena sidan till den andra.
– Ett rådjur! Jävlar vad den springer. Det kanske är en räv som irriterar den.
Men fortfarande syns inget vildsvin till. Myggornas surr och fåglarnas kvitter är det enda som hörs i skogen. Under tiden Holger Nilsson har stått och spanat ut över vallen har solen gått ner och himlen skiftat mellan färgerna rosa, gult och lila.
Blir du aldrig uttråkad?
– Nej aldrig. Det är rogivande och avstressande. Man gör något annat en dag och sedan blir man sugen på att jaga igen. Det är en livsstil, säger Holger Nilsson.
Det finns vissa som är emot jakt, hur ser du på det?
– Jag respekterar deras hållning. Men de ser inte hela bilden. I Sverige har vi en biologisk försvarbar jakt. Det är inte jägare som bestämmer hur mycket vi får jaga, utan Riksdagen och Naturvårdsverket. Dessutom måste vi skjuta vildsvin för att minska viltolyckorna.

Mörkret blir mer och mer påfallande och snart kommer det bli svårt att se. När klockan är några minuter över klockan elva ger Holger Nilsson upp. Det blev inget jaktbyte i kväll. Men det får man räkna med ibland. I ett kylrum hemma hos honom hänger hur som helst redan ett dött vildsvin från en jakt några dagar tidigare. 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Vildsvin dödade hunden Anna

Blåljus När Ginger Oldfors släppte ut sin hundar i trädgården blev det ett väldigt liv. En ...

Minns du nyhetsåret?

Nyheter Minns du nyhetsåret 2019?   Det saknades inte dramatik under nyhetsåret 2019. Ett skelettfynd i en husbil, ett skelett på ...

Minns du nyhetsåret – del 2

Nyheter Andra halvan av nyhetsåret 2019 fortsatte med protester, översvämningar, folkfest, mord, rekordälgar och mycket mer. Juli: Protester mot ...
Annons