Annons

Se upp för giftiga alger innan du badar

Värmen håller i sig och lockar till havsbad i helgen. Men kommunen manar till försiktighet. Många har reagerat på märkliga vita partiklar i vattnet. Enligt länsstyrelsen kan det handla om döda giftalger som förts hit med strömmar från Östersjön. (Uppdaterad 15.30)

Nyheter | 14 Augusti 2020 12:16

Både hundar och människor kan bli sjuka av att bada där alger blommar. Titta noga innan doppet.

FOTO:

Många Kungsbackabor hörde av sig till kommunen under fredagen och berättade om iakttagelser i havet.

– Det verkar vara vita trådar i havet längs hela kusten. Vi försöker undersöka det hela och se vad det kan bero på, men det tyder på att det är algblomning, säger Josefine Bäckström, miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunen.

Vilken typ av alger kan det vara?

– Vi tror att det är blågröna alger. Varför det ser vitt ut vet vi inte riktigt i dagsläget, säger Josefine Bäckström.

Att bada i vatten där blågröna alger härjar kan ge symptom som huvudvärk, illamående, kräkningar, diarré, klåda på kroppen och sveda i ögonen.

– Tyvärr är det så. Nu vill alla bada, men rekommendationen är att man inte ska bada, eller bada med försiktighet, om det rör sig om algblomning, säger Josefine Bäckström.

– Man får titta hur det ser ut i vattnet där man är och försöka välja ett annat ställe. Det kan flyta iväg snabbt när det blåser, fortsätter hon.

Kommer ni att ta prover på vattnet för att fastställa att det är blågröna alger? 

– Det är väldigt svårt att ta prover på alger. Man måste veta vilken typ av bakterier man ska söka efter, annars blir det väldigt dyrt att göra en större screening. Det är oftast ingen idé, för innan man får svaret är det borta.

Kommunen har fått upplysningar om algiakttagelser från Onsala och in i Kungsbackafjorden, och från trakterna kring Åsa.

Länsstyrelsen meddelade på fredagseftermiddagen följande:

“Vi har fått in rapporter om vita tussar i havet från flera områden i Halland. Det är förmodligen den cyanobakterie (Nodularia spumigena) som skapar stora algblomningar i Östersjön som spridit sig till Västerhavet med strömmar från Östersjön. Den vita färgen tyder på att algerna är döda, och kommer i så fall inte föröka sig på Västkusten.”

Det ska inte vara någon fara att bada i vattnet, ger inte hudirritation. Men man ska helst undvika att svälja vattnet och vara försiktig med små barn och hundar.

Råd vid algblomning:

  • Undvik att bada eller onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är lika klart som det brukar vara, ytan täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktig hinna eller då vattnet är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som centimeterlånga tunna hårstrån) eller små blågröna “gryn” som liknar mycket små barr.
  • En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. Var alltså aktsam när du inte ser botten på 0,5-1 meters djup och när vattnet ser ut som beskrivet ovan.
  • Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Det gäller både husdjur och tamboskap (till exempel hundar, får, kor och hästar). Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller djur visar sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med blommande vatten.
  • Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Många alggifter är värmestabila och kokning förstör inte gifterna.
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Larm om dieselutsläpp

Nyheter Vid 13-tiden på fredagen fick räddningstjänsten larm om ett utsläpp av drivmedel på Slätthultsvägen i ...

Ilsken älg blir polisärende

Nyheter En ilsken älgko med två kalvar uppehåller sig i motionsspåret i Vallda Palta. Kommunen varnar för att ...

Coronainspektörer ger krogar godkänt

Vård Trångt och en del klagomål – men kommunens inspektion i fredags visar att krogarna i stan klarar coronakraven. Ingen ...
Annons