Annons

Scouterna som tar friluftsliv på allvar

Scouterna vill gärna bidra till att fler barn och ungdomar provar friluftsliv. Norra Halland har frågat några scoutföreningar i kommunen vad de gör.

Miljö och natur | 17 April 2021 18:03

Andreas Hallman är ordförande och kårchef i Onsala UV-scoutförening.

FOTO: Onsala UV-scoutförening

Några scoutföreningar som finns i Kungsbacka

Kullavik sjöscouter
https://kullaviksjoscoutkar.scout.se

Tölö scoutkår
https://tolokm.scout.se

Onsala UV-scout
https://onsalauvscouter.se

SMU i Älvsåker
http://smualvsaker.simplesite.com

Åsa scoutkår
https://asascoutkar.scout.se

Frode scoutkår
https://www.frodescout.se

Scoutförbundet växer för sjunde året i rad. Under 2020 blev det 3000 fler scouter I Sverige, vilket motsvarar åtta nya medlemmar om dagen. Nu finns det totalt 75 257 medlemmar.

Eftersom Scoutförbundet gärna vill bidra till att fler barn och ungdomar provar friluftsliv under friluftslivets år 2021 genomför förbundet bland annat ett projekt som heter #hosscouternaärluftenfri och #redoförfriluftsliv. Syftet är att fler ska få pröva på scouting i naturen.

Tölö scoutkår är en ideell förening som ingår i Scouternas nationella förbund. När det inte råder pandemi träffas medlemmarna vanligtvis under höst- och vårtermin med en stor träff under sommaren, ett så kallat storläger.

– Nästa år blir det i Skåne. Det kommer bli mellan 10 000 – 15 000 scouter från Sverige och resten av världen, säger Håkan Gleisner, kårordförande på Tölö scoutkår.

Tänker demokratiskt

Under terminerna brukar scouterna bland annat laga mat på trangiakök tillsammans, leka lekar, hajk och ha läger.

– Scouterna får träna på att lösa uppgifter och att tänka demokratiskt, säger Håkan Gleisner.

Han berättar att intresset för scouterna och friluftsliv har vuxit de senaste åren.

– Hos scouterna finns det ingen avbytarbänk. Alla får vara med och många har tagit med sig en kompis, vilket gör att medlemsantalen ökar. Många lockas av att komma ut i naturen och leva friluftsliv.

Olika åldersgrupper

Tölö scoutkår har för närvarande kö på de som vill vara med. Det beror på att det inte finns tillräckligt med ledare och resurser för att ta emot alla barn.

Barn kan gå med i Scouterna när de går i grundskolans klass 2. Scouterna är uppdelade i olika åldersgrupper och heter Spårarna, Upptäckarna, Äventyrarna och Utmanarna. När ungdomarna är mellan 17 och 25 år kan de bli roverscout och därefter ledare. Om de vill kan de även bli ledare direkt vid 17 års ålder.

Andreas Hallman är ordförande och kårchef i Onsala UV-scoutförening. Det är en ideell förening som är anslutna till SAU (Svenska Alliansmissionen) och har en kristen värdegrund.

Gemenskapen viktigast

Barnen behöver inte vara med i något trossamfund för att vara medlemmar, utan är välkomna från omkring årskurs två till årskurs sex. Efter 12 års ålder blir barnen ledarscouter och delar med sig av det de kan till de yngre.

Onsala UV-scoutförening har grupper med barn i blandade åldrar som kallas för patruller. Patrullerna heter till exempel heter Räven och Björnen.

– Gemenskapen är viktigare än själva aktiviteterna hos oss. Det innebär att det är viktigt att de äldre känner till de yngre och tvärtom, säger Andreas Hallman.

Pandemin påverkar

Han berättar att pandemin påverkar scouterna genom att alla lekar som kräver fysisk kontakt får utgå, men att grupperna fortfarande kan träffas utomhus.

Exempel på aktiviteter som barnen gör är att bygga vindskydd, tälja, knyta knopar av rep och göra olika eldar.

Scoutföreningen har ett 50-tal medlemmar och Andreas Hallman säger att intresset ökar. Många som själva varit scouter när de var små vill att deras egna barn ska vara med i föreningen.

– Alla barn jobbar på sin nivå och vi vill ge dem kunskap om naturen så att de vet att det inte är farligt att vara där. Barnen behöver lära sig hur de ska ta vara på det vi har i skog och mark, säger Andreas Hallman.

Förtöja båtar

Helen Lindqvist är ledare i Kullavik sjöscoutkår. Det har hon varit i ungefär fem år sedan hennes son blev scout i föreningen. Kullavik sjöscoutkår tillhör förbundet Scouterna.

– Det viktigaste när vi seglar är att barnen ska ha roligt och lära sig sjömanskap, det vill säga hur man beter sig på sjön, säger Helen Lindqvist.

Kullavik sjöscoutkår lär bland annat ut hur man lägger till vid en brygga och hur en båt förtöjs. Säkerhet på sjön är en viktig del av lärandet.

Digitala aktiviteter

Cirka 90 personer är medlemmar i föreningen. Fler får inte plats i nuläget på grund av begränsat antal båtar och ledare, men kåren arbetar för att kunna växa framöver. Helen Lindqvist berättar att många föräldrar ställer sina barn i kö under flera år för att få en plats i scoutkåren.

– Eftersom många barn i Kullavik nyligen smittats av covid- 19 har vi ställt in alla fysiska aktiviteter just nu. Istället har vi aktiviteter som sker digitalt, säger Helen Lindqvist.

Detta innebär till exempel möten med Zoom, quizz och rita, gissa-lekar.

Karta och kompass

Scouterna i Kullavik Sjöscoutkår har tillgång till följande båtar: Tre stortrissar, sex giggar, fyra kanoter och en stor motorseglare.

– Under terminstid på sommarhalvåret seglar barnen och andra halvan av året är det blandade scout-aktiviteter som livräddning, matlagning, hur man läser en karta och använder kompass.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Paret som har koll på skor

Nyheter Ut på friluftsliv? Glöm inte bort dina skor! Norra Halland tar reda på vad du behöver tänka ...

Nu har du chansen att bli friluftsambassadör

Nyheter Naturum efterlyser friluftsambassadörer. Uppdraget går ut på att inspirera. Under februari månad kommer Naturum Fjärås ...

Ideella krafter återställer gamla betesmarker

Nyheter I årtionden har träden fått växa fritt i de gamla hagmarkerna runt Stättared. Men nu på...
Annons