Annons

Säröledens familjeläkare gav sig

Säröledens familjeläkare ger sig i striden med regionen. Därmed kan vårdcentralen leva vidare.

Vård | 24 Juni 2020 14:49

I höstas sa Region Halland upp avtalet, eftersom vårdcentralen vägrat byta till regionens kritiserade journalsystem VAS. 
Säröleden arbetar sedan länge i ett annat journalsystem man tycker är smidigare, och har under några år haft dispens.
– Att införa VAS skulle driva oss 20 år bakåt i tiden, vår flexibilitet går i stöpet. VAS styr strukturen och ger inte utrymme för innovation, sa delägaren Katarina Järbur till Norra Halland förra året.
Men när dispensen gick ut satte Regionen hårt mot hårt. Det innebär att vårdcentralen med knappt 7 000 listade patienter och många besök från Västra Götaland antingen måste lägga ner den 15 september i år eller starta om med ett nytt avtal. Då måste man först införa VAS.
Skälet till Region Hallands tuffa beslut var enligt biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Ola Johansson att om “vårdens olika delar använder samma journalsystem blir det lättare att erbjuda en sammanhållen vårdkedja och det ökar patientsäkerheten.”

Säröleden gav dock inte upp och det slutade med att paragraferna i förvaltningslagen ska prövas i Kammarrätten, eftersom de inte är helt tydliga.

Det innebär dock inte att Säröleden fick rätt, bara att frågan ska prövas.

Nytt avtal

I veckan skickade regionen en uppmaning till alla patienter att lista om sig eftersom Säröleden ska stänga. Men man ”glömde” påpeka en sak: Säröleden lever vidare som Nya Säröledens familjeläkare.

– Ja, vi ska inte stänga, vi har ett nytt avtal, säger delägaren Katarina Järbur.

Har ni gett er om VAS?

– Ja, vi går med på VAS för att våra patienter inte ska komma i kläm. Det är vår första prioritering. Det juridiska riskerade att dra ut jättemycket på tiden.
Påverkar det patienterna?`

– Det påverkar vårt sätt att arbeta, och vi kommer att få anställa fler för att kunna jobba i VAS som tar 25 procent längre tid.

Vad händer om ni sen vinner i domstol?

– Det kan man verkligen fråga sig. Det är ingen som vet.

Vad händer nu?

– Vi skickar brev till alla våra patienter så att de vet att de kan lista om sig hos oss och få samma läkare och sköterskor. Avtalet för Nya Säröledens familjeläkare börja gälla den 16 september.

Den som inte listar om sig aktivt, kommer att bli listad på närmaste vårdcentral.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

  • Bra att ni rapporterar om detta. För jag undrar hur Regionen motiverar detta slöseri. Skapar onödig byråkrati som inte leder till något bra. Vi som bor den mest norra ändan av Halland är ju ifs vana vid att bli åsidosatta, men detta är galet. Vill ni förstöra en vårdcentral som fungerar och som är nära?

Läs Även

Produktiv författare syns i digital satsning

Nöje & Kultur När regionen och folkbiblioteken slog sina påsar ihop resulterade det i digitala författarsamtal med halländska fö...

Problem när provtagningen fördubblats

Vård Omkring 3 000 personer har sedan starten den 17 juni bokat en tid via 1177.se och genomfört självprovtagning för covid-19 ...

Här kan du göra antikroppstest

Vård Nu kan man testa sig för antikroppar mot covid-19 på Kronans apotek i Kungsbacka. På regionens vårdcentraler är ...
Annons