Annons

”Sagor är till för att gömma sig i”

Efter 18 år med fantasyhjältinnan Lianne, som lämnar vår verklighet för att leva i en magisk värld, avslutar nu författarinnan Hanna Höglund hela äventyret – med en femte bok i serien Berättelsen om Lianne. Eller, ja, nästan i varje fall.

Nöje & Kultur | 02 September 2020 21:00

I 18 år har hon levt med sin fantasyhjältinna i hennes magiska värld. Nu avslutar Kungsbackaförfattaren Hanna Höglund sitt äventyr med släppet av den allra sista boken om Lianne. Så var det i vart fall tänkt, från allra första början…

FOTO: Patrick Swenman

MER OM HANNA

Ålder: 39

Bor: Presse i Onsala

Familj: man och tre barn

Yrke: författare och lärare

Fritidsintressen: att vara kreativ i köket, läsa, spela piano och promenera vid havet

Äter helst: ost är meningen med livet

Dricker helst: kaffe

Läser helst: historiska romaner, allt möjligt skönlitterärt och massor av tidningar

Ser helst på: fantasy och science-fiction

Lyssnar helst på: storband, jazz

Motto: ”Ondska är en bristsjukdom och kärlek är dess botemedel”

Dold talang: har ruskigt bra minne

Aktuell: ger i veckan ut femte och sista delen av sin uppskattade bokserie Berättelsen om Lianne på Vilse förlag

Det har gått 18 år sedan kungsbackatjejen Hanna Höglund började skriva Berättelsen om Lianne. Först var den uppskattade fantasyserien bara ett utkast. Men inför utgivningen av Ljus som varit dolt – den första boken i serien som kom ut 2014 – började hon om från början med böckerna igen, genom att redigera dem väldigt noggrant.

Allra sista boksläppet

Så har det fortsatt. Medan den ena boken gjorts klar för bokdiskarna har hon satt sig och börjat redigera nästa. Rättat, ändrat och skrivit om. Om och om igen.

Men nu är det slut. Den 29 augusti arrangerades det allra sista boksläppet till fantasyhjältinnan Liannes ära. För en dag förvandlades då Skansen Kronan i Göteborg till det mytomspunna Kändo slott, där deltagarna i releasepartyt inte bara fick bekanta sig med den nya boken, Vid trappans slut II, utan även bjöds på en mängd överraskande och spännande upplevelser – fullständigt lajv.

– Tanken var att vi skulle fira redan i maj. Men det gick ju bara inte, på grund av corona. Så nu blev det augusti istället. De allra flesta som följer Lianne är ungdomar i åldrarna 12-18 år. Det hade känts väldigt tråkigt att behöva ställa in något som så tydligt riktar sig till ungdomar, säger Hanna Höglund.

”Vem är ond eller god?”

I den sista boken har det gått 20 år sedan huvudpersonen Lianne som tolvåring lämnade vår värld för att leva i en helt annan – magisk – verklighet.

– Nu är Lianne vuxen, med en egen familj och barn. Hela serien har handlat om en ganska klassisk kamp mellan ont och gott. Redan i de tidigare böckerna har man ibland fått fundera på vilka som är onda respektive goda – egentligen. Men i den sista delen måste man verkligen fråga sig saker som: hur vet man vem som faktiskt är ond eller god? Hur vet man om man själv är ond eller god? avslöjar Hanna Höglund.

– I fantasygenren har det historiskt varit i princip helt vattentäta skott mellan det goda och det onda. Men så ser genren inte riktigt ut längre. Så den som tänker läsa den sista boken kan nog tänkas få uppleva en ganska överraskande upplösning. Men boken ska också ge läsaren tillfälle att ta farväl av karaktärerna. Del fyra som kom ut 2018 är väldigt mörk. Den här femte boken blir ett farväl – ett avslut, fortsätter hon.

Hanna Höglund, Vid trappans slut
Den sista boken om Lianne – Vid trappans slut II – blev så lång att Hanna Höglund bestämde sig för att dela upp den i två delar. FOTO: Patrick Swenman

”Jag älskar att undervisa”

Författandet är något Hanna Höglund hela tiden sysslat med på deltid. ”Till vardags” arbetar hon som lärare i svenska och SO på Kapareskolan i Onsala. Ett jobb hon inte skulle kunna tänka sig att sluta med, till förmån för författande på heltid.

– Nej, lärarjobbet är inget jag vill släppa. Att skriva är så ensamt. Jag är för social för att göra det på heltid. Jag har visserligen träffat väldigt många intressanta författarvänner genom olika forum och sociala medier på nätet. Men det är inte samma sak som kollegerna man har på ett vanligt jobb. Jag älskar att undervisa och jobba med ungdomar och att även få skriva för dem är en underbar kombination. Som författare behöver man påfyllnad utifrån. Man måste ju leva för att ha något att säga och berätta om, säger Hanna Höglund.

Hur kommer det sig att du fastnade just för fantasygenren?

– Jag har skrivit annat också, men det har inte blivit utgivet. Kanske för att fantasy är ett sätt att utforska sig själv. Men för mig handlar det nog om eskapism, om att gömma sig i en annan värld. Sagor är till för att gömma sig i. Mina böcker är dessutom ganska mörka. För att jag tror att litteratur kan vara ett bra sätt att öva sig inför mötet med mörkret i det verkliga livet. Det är en av litteraturens funktioner.

Snart är releasefesten slut och boken har landat i handeln. Vad händer när det sista boksläppet är avklarat?

– Först kände jag att: ÅH, vad TOMT det kommer att bli! Jag har ju jobbat med den här serien sedan 2002 och jag är så KÄR i världen som böckerna utspelar sig i. Att vara i den ger mig så mycket energi!

– Men det finns faktiskt ett manus, som jag påbörjat så smått. Till en helt fristående bok som handlar om samma värld, men som utspelar sig många tusen år tidigare. Mytologin till Lianneserien, skulle man kunna kalla den. Den kommer att bli så bra! Den har så många twists och trådar som kommer att vävas ihop. Så helt kommer jag inte att skiljas från den här världen. En vacker dag kanske jag blir klar med den. Men jag tycker att vi trappar ner stegvis…

Här är böckerna Hanna Höglund givit ut:

  1. Ljus som varit dolt, september 2014
  2. I levande mörker, april 2015
  3. Allt som vi lovat, juni 2016
  4. Vid trappornas slut I, september 2018
  5. Vid trappornas slut II, augusti 2020

Samtliga böcker i serien om Lianne är utgivna på Vilse förlag.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Strömmen tillbaka i Onsala

Bostad Nu är de båda elavbrotten som mörklagt Onsala med omnejd under torsdagskvällen åtgärdade. Det meddelar elnä...

Tidigare modellen följer sin dröm – skriver barnböcker

Nöje & Kultur Fredrika Hall, 30, tröttnade på modellkarriären och sadlade om till barnboksförfattare. Sensmoralen i hennes bok om det lilla ...

Kastade ägg på vägg

Onsala Natten till måndag klockan 00:05 inkom ett samtal till polisen om att någon eller några ska ha kastat ä...
Annons