Odling av grödor mitt i bostadsområden för kommersiellt bruk – det är något som Socialdemokraterna i Kungsbacka vill göra verklighet av. Dels föreslås mark sättas av i samband med anläggandet av nya bostadsområden, men även på befintliga fastigheter i stadskärnan vill S ge möjligheter för kommersiell odling.
– Det skulle kunna vara att man odlar grödor som kan säljas till skolor och restauranger eller på torget, säger Kent Stenhammar som ligger bakom motionen.

Bland argumenten i motionen finns bland annat de fördelar för miljön som odling ger, samt att det ger möjlighet till umgänge och rekreation.
Är Kungsbacka en tillräckligt stor stad för att det här ska fungera?
– Ja absolut, det här finns redan i flera andra städer i liknande storleksordning. Och vi har så bra jordbruksmark här i kommunen, så när vi bygger nya bostadsområden så anser vi att det är lämpligt att satsa på detta, säger Kent Stenhammar.

Statsodling för privat bruk har provats i stan, men enligt Solveig Gunnarsson på Teknik, har det varit svårt att få projektet att rulla på.
– Vi drog igång ett projekt här vid stadshuset som just nu ligger nere på grund av ombyggnad. Men det har varit svårt att få det att lyfta. Intresset har helt enkelt inte varit tillräckligt starkt, säger hon.

Kungsbacka trädgårdsvänner som var med och drog igång satsningen, har efter det bristande intresset lämnat projektet, men Solveig Gunnarsson hoppas att det så småningom ska få ny fart.
– Det har ju varit lite av en oas dit folk har kommit och tagit med sig lunch och fika. Det finns ett nämndbeslut att vi ska främja odling i stan, och det finns ytor, så det är inte det som är problemet. Svårigheten har tyvärr varit att få folk att komma och odla. Men en vacker dag kanske tiden är mer mogen, säger Solveig Gunnarsson.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.