Rosade pastoratet skänker glädje i pandemin
Caroline Antblad och Charlotte Svensson på Löftadalens pastorat har fått dagens ros två gånger om för sitt arbete med att ge upplyftande gåvor under coronapandemin. Nu berättar tjejerna om sitt arbete med att förhöja vardagen för dem som behöver det.
– Vi hoppas det kan inspirera fler till att vilja ge, säger Caroline Antblad.
Charlotte Svensson och Caroline Antblad håller upp påskpåsarna som snart ska delas ut.
Tjejerna på Löftadalens pastorat ville skänka lite hopp och glädje till människor och organisationer de tyckte förtjänade en extra uppmuntran. Ungefär så kläcktes idén, som tagits emot med värme av de som blivit med gåvor.
– Det är ju jätteroligt och verkligen positivt att det uppskattas. Vi hoppas det kan inspirera fler till att vilja ge, säger Caroline Antblad, diakon på Löftadalens pastorat.
Hur grundade sig idén?
– Vi ville sprida hopp i den svåra tid vi har i samhället just nu och spånade helt enkelt på vad vi kunde göra och vilka vi ville uppmärksamma. Då började vi med att uppmärksamma vårdpersonal på äldreboenden, apotekspersonal och hemtjänsten. Sedan har det spunnit vidare.
Hopprepet står för hopp
Några av de som har fått gåvor är skolorna som finns inom pastoratet. Elever och personal på Gällingeskolan och Åsaskolan är de som rosat tjejernas arbete i NH. Där har barnen i alla skolklasser fått nya redskap att leka med.
– Vi kom på att vi inte hade gjort något för barnen. Då kläckte vi idén att vi skulle dela ut hopprep till varje skolklass, som en symbol för hopp, säger Charlotte Svensson som är diakoniassistent på pastoratet.
Vad fick skolorna mer?
– Alla skolklasser fick en kasse med en basketboll, en fotboll och tre hopprep. Det kändes som en positiv gåva, som dessutom uppmuntrar till rörelse. Sedan har även personalen fått fruktkorgar.
Förutom skolorna har även äldreboenden blivit uppmärksammade.
– När läget var som värst förra sommaren så kom vi med blommor som de boende kunde ha på sin uteplats. När de hade besöksförbud så var deras uteplats den enda platsen de hade, säger Caroline Antblad.
Alla kan bidra
Att sprida gåvor omkring sig kräver pengar, och en del av pengarna kommer från kyrkan själv. Men utan hjälp från medmänniskor runt omkring hade initiativet inte varit möjligt.
– Många skänker pengar till människor i fattiga länder, men man vill även hjälpa de som finns runt om en. Så vi startade igång ett swish-nummer som folk kunde skicka pengar till. Det är de pengarna som gör det möjligt för oss att fortsätta hjälpa till, säger Caroline Antblad.
Hur har ni det själva under pandemin?
– Det är tufft så klart, men vi kämpar på. Men när man gör någonting för andra så känns det mycket bättre för en själv också, säger Charlotte Svensson.
Får ni mycket tillbaka?
– Reaktionerna vi får är väldigt positiva. Det senaste året har visat att det lilla kan betyda så mycket, säger Charlotte.
– Att uppmuntra människor man har i sin närhet kan betyda mycket. Man behöver inte ens ge något, att bara ringa någon eller skicka ett sms kan skänka så mycket glädje i denna svåra tid, fyller Caroline Antblad i.
Påskpresent på gång
Caroline Antblad och Charlotte Svensson är vana vid att jobba med att hjälpa människor på olika sätt. Även om coronapandemin har försvårat möjligheten till att träffa människor på samma sätt som innan, gör de ändå sitt bästa för att finnas till för de som behöver stöttning.
– Normalt har vi olika träffar för människor för att motverka ensamhet och isolering, men allt sådant är ju pausat nu. Däremot har vi fortsatt våra gudstjänster på äldreboendena, fast i digital form, säger Charlotte Svensson.
Hur fungerar det?
– Det går bra. Ibland kan ljudet strula lite, men oftast fungerar det bra. Det känns väldigt kul att kunna erbjuda det.
Hur mycket saknar ni att möta folk fysiskt?
– Väldigt mycket så klart. Man saknar alla hembesök vi brukar göra och att träffa människor igen. Vi ser verkligen fram emot när vi kan göra det, säger Caroline Antblad.
Så länge pandemin ligger som en tråkig dimma över samhället tänker tjejerna fortsätta göra sitt för att sprida glädje. Näst på tur står påskinspirerade gåvor.
– Vi håller på att förbereda papperspåsar med lite gott innehåll som ensamma äldre som bor själva ska få, säger Charlotte.
Vad innehåller påsarna?
– De innehåller påskkakor, påskmust och en clementin. Vi gjorde en liknande grej i julas, fast med pepparkakor. Det är en liten gest som ger lite extra lyx i vardagen.