Annons

Riskerar bli av med sköterskelegitimationen

Inspektionen för vård och omsorg har skickat en begäran om att sjuksköterskelegitimationen ska dras in för Monica Carlsson som driver Fläckmottagningen i Kungsbacka.
– IVO vet inte vad de gör. Jag har inte gjort någonting fel, säger Monica Carlsson.

Vård | 30 Juni 2020 11:00

Även hudfläckar som inte är farliga tas ibland bort av kosmetiska skäl.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Det var i slutet av förra sommaren som IVO började titta närmare på kliniken Fläckmottagning Kungsbacka på Verkstadsgatan.

Det gjordes efter att en specialist i dermatologi, en hudläkare, hört av sig efter att ha fått negativa synpunkter från läkare och patienter. Inspektionen visade på ett antal brister som riskerade patientsäkerheten. Till exempel gjordes ingen medicinsk bedömning av hudförändringar på kliniken innan fläckar togs bort, vävnadsprover skickades inte på analys och det saknades journalsystem. Dessutom hade läkemedel getts utan korrekt ordination och utan att de förvarades så som de skulle.

Driver ärende vidare

I oktober fattade IVO beslut om att förbjuda fortsatt verksamhet vid Fläckmottagningen Kungsbacka och man uppmanade personer som varit där och tagit bort fläckar att söka sig till vårdcentral. Nu driver man ärendet vidare och begär i ett yrkande till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att den ska återkalla Monica Carlssons legitimation som sjuksköterska, alternativt besluta om en treårig prövotid. I sin motivering skriver IVO bland annat att Monica Carlsson varit grovt oskicklig vid utövningen av sitt yrke samt på annat sätt visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket.

Själv förstår Monica Carlsson inte alls IVO:s agerande.

– Jag fattar absolut ingenting! Jag har ju överklagat deras förra beslut till Förvaltningsrätten och där har det ju inte kommit dom än. Jag har också gjort vad de sa till mig och anslutit mig till vårdgivarregistret i Halland. Vad gäller ordination av läkemedel hade jag glömt att sicka in ett papper, men det är gjort nu. Jag har gjort allt rätt!

“Garanterat coronafri”

Trots IVO:s tidigare beslut, har Fläckmottagningen Kungsbacka haft fortsatt verksamhet.

– Jag har till exempel tagit bort vårtor och mollusker. Jag är dessutom utbildad massör inom fibromassage, säger Monica Carlsson.

Men i ett inlägg på sin Facebooksida från den 23 april skriver hon att det är den enda mottagningen i Kungsbacka som tar borta alla sorts fläckar. Dessutom står det att mottagningen är garanterat coronafri, eftersom hon haft covid-19.

– Det var kanske inte så lämpligt att skriva så. Men man vet visst att man blir immun efter att ha haft covid-19, för så har det fungerat med tidigare pandemier. Men man vet inte om man är immun i två månader eller ett år eller för livet. Det vet man inte.

 

Läs mer:

Fläckmottagning stängd efter flera brister

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lex Sarah-anmäler efter död i rökbrand

Vård Kommunen har Lex Sarah-anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, efter händelsen då ...

Färre på sjukhus för covid-19

Vård Smittläget är fortfarande stabilt i Halland och färre smittade måste nu vårdas på sjukhus. Ett nytt ...

Här kan du göra antikroppstest

Vård Nu kan man testa sig för antikroppar mot covid-19 på Kronans apotek i Kungsbacka. På regionens vårdcentraler är ...
Annons