Annons

Region Halland utsedd till Årets förvillare

Region Halland är en av fyra “vinnare”, när föreningen Vetenskap och folkbildning, Vof, delar ut sitt årliga antipris Årets förvillare.

Vård | 08 Januari 2020 16:30

 

Regionen får utmärkelsen eftersom man vid sidan av ytterligare tre regioner har lagt miljontals kronor på så kallade DISC/DISA-tester för att utbilda, kartlägga och rekrytera personal.
DISC- och DISA-testerna delar in personlighetsegenskaper efter olika färger, på det sätt som till exempel finns beskrivet i boken Omgiven av idioter.

Kvällstidningshoroskop

Metoden är ifrågasatt av forskningen och i sin motivering skriver Vof att träffsäkerheten och vetenskapligheten är likvädig med den i ett kvällstidningshoroskop. Man påpekar att trots att forskare tydligt påpekat att personlightesformulären är pseudovetenskapliga så fortsätter ett flertal regioner att använda sig av dem och att de dessutom finns med i obligatoriska utbildningar för ST-läkare före utbildningsstart.
“Förutom att skattebetalarnas pengar slösats bort på ovetenskapligt trams, finns en annan konsekvens som är svårare att mäta, men minst lika bekymmersam: att man tagit testerna på allvar och därför använt dem för att rekrytera, omplacera och bedöma personal. Eller för vad som vore ännu värre: att hantera sina patienter.”, skriver man vidare i motiveringen.

Främja folkbildning

Förutom Region Hallan får Region Östergötland, Västernorrland och Västra Götalandsregionen dela på utmärkelsen Årets förvillare 2019.
Journalisten och författaren Christian Dahlström utsågs samtidigt till Årets folkbildare 2019, främst för sitt arbete med podcasten Sinnessjukt.
Vetenskap och folkbildning är en förening som har till syfte att främja folkbildning om vetenskapliga metoder och resultat. Priserna för Årets förvillare och Årets folkbildare delas ut för 33:e året.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Stor minskning av antibiotika i Halland

Vård Utskrivningarna av antibiotika har minskat rejält i Sverige under 2020. Halland följer mönstret och ser en klar trend. – ...

Lång kö till operation

Vård Även om den akuta coronasituationen har lugnat ner sig går sjukvården en tuff höst till mötes. 300 ...

Halländsk bokmässa inställd

Nöje & Kultur För första gången på sju år ställs bokmässan i Halland in. Restriktionerna som följer ...
Annons