23 December 2020 14:00 | Kristian Alm

De är inte många. 1,5 för att vara exakt. Alltså, de svenskättade astronauterna. Christer Fuglesang var först, men förra året lät även halvsvenska Jessica Ulrika Meir sig skjutas ut i rymden.

Meir föddes i USA och är dotter till israel-irakiska Josef och svenska Ulla-Britt, och har dubbelt medborgarskap. Så ganska stolta kunde även vi svenskar vara när hon började resan till internationella rymdstationen den 25 september 2019 och några veckor senare gjorde en rymdpromenad.

Nu är hon tillbaka på jorden och utsedd till en av arton som är uttagna som kandidater att bli nästa människa på månen.

“Det är brådskande”

Häftigt! Så man blir ju lite orolig när det dimper ner ett mejl från henne med följande lydelse:

”Snälla jag har något mycket viktigt att diskutera med dig .. det är mycket brådskande …”

Jag menar, om Jessica Ulrika Meir måste vända sig till en sketen lokalreporter i Kungsbacka för att få hjälp, måste läget vara akut.

Nästa mejl gör mig inte lugnare. Jessica berättar att hon nu är stationerad i Syrien, och efter en eldstrid har hon hittat två stora lådor med pengar från ISIS-anhängare. Två miljoner dollar! Och nu behöver stackaren min hjälp för att föra ut pengarna. Hon är generös, jag ska få 30 procent.

Man litar ju givetvis på en svensk, även om hon bara är halv, men kanske var språket lite märkligt – det verkar Google translate??

“Rätta partner”

Jessica svarar snabbt:

”tack för ditt svar .. är inte svensk …. jag gör saker enligt min anda och jag väljer dig som min rätta partner för att hjälpa mig med detta”

Hmm, lite lurt ändå, även om pengarna förstås lockar och man gärna vill vara hennes rätta partner. Med svensk mamma borde hon ju kunna svenska.

Du försöker väl inte lura mig? frågar jag.
Jessica lugnar mig:

”Nej min älskade, jag och min familj baserar nu i Amerika och min far är från amerikansk och min mamma från sverige …och jag kan inte lura dig ..ok bara det jag behöver från dig är din hjälp.”

Jamen dåså. Kör i vind. Lite pengar kan man väl satsa för att hjälpa en halvsvensk i nöd. Och tänk på vinsten sen! Få se nu, vad blir 30 procent av två miljoner dollar…..

Läs fler krönikor här