Annons

Problem när provtagningen fördubblats

Omkring 3 000 personer har sedan starten den 17 juni bokat en tid via 1177.se och genomfört självprovtagning för covid-19 i Halland. Två tredjedelar har fått sina provsvar. Drygt 13 procent av de som har fått ett provsvar har haft covid-19 (cirka 250 personer). Den första tiden har dock inte varit utan problem. Medan vissa problem är åtgärdade, återstår andra. 

Vård | 30 Juni 2020 10:00

– Det känns mycket bra att vi nu är igång i hela Halland och kan erbjuda provtagning till alla med symtom, säger Anders Åkvist, regional chefläkare, i ett pressmeddelande.

Samtidigt har leverantörerna som står för tjänsten haft mycket uppstartsproblem under den första veckan. Det handlar både om att ett flertal provsvar tagit alltför lång tid att återkopplas till invånaren, och att en tredjedel av provsvaren svarats ut som så kallat tekniskt fel, vilket betyder att provet inte har kunnat bedömas på ett korrekt sätt.

 – Vi är inte nöjda. Vi hade större förväntningar på de leverantörer Folkhälsomyndigheten skrivit avtal med än vad de har kunnat leva upp till. Vi har dagligen följt detta men ny information har kommit fram varje dag och det är först nu vi har haft tillräckligt underlag för att få en samlad bild, berättar projektledare Mika Jägerstedt i pressmeddelandet.

De som har fått besked om sina provsvar, oavsett om det visar att de har covid-19 eller inte, kan lita på att provsvaret är korrekt. 

Problem med hantering
Orsakerna bakom de bekymmer som funnits är flera. Laboratoriets avtal med Folkhälsomyndigheten innebar arbete endast vardagar vilket gav kraftiga förseningar över midsommarhelgen. De första dagarna förekom en del hanteringsproblem med bland annat märkning av proverna vilket innebar att ett 50-tal personer fick besked om behov av omprov först flera dagar efter provtagningstillfället. Utöver detta har också en stor andel av proverna inte klarat kvalitetskontrollen på laboratoriet och därför blivit försenade eller inte kunnat analyseras, vilket gett invånaren svaret tekniskt fel.

 – Tyvärr är det några invånare som drabbats två gånger av tekniskt fel. Vi kartlägger nu vilka det kan vara och kommer kontakta dem och se hur vi kan bistå dem på bästa sätt, säger Mika Jägerstedt.

Region Halland har haft täta uppföljningar sedan starten och Folkhälsomyndigheten och leverantören har arbetat intensivt med felsökning som kunde sammanställas under måndagen.

Region Halland har ställt tydliga krav på leverantören både vad gäller analysförmåga under helgerna samt tydliga rutiner kring flöden och hantering. Resultatet av proverna som genomfördes i fredags visar en klar förbättring med betydligt mindre andel tekniskt fel i beskedet från laboratoriet.

Proverna ska hållas kylda
Det har vid utredning visat sig att proverna inte bör förvaras varmare än normal rumstemperatur för att de ska hålla bra kvalitet tills de analyseras. Detta framkom sent i förra veckan och bekräftades i helgen.

Leverantörerna har lovat att samtliga bussar och bilar från tisdagen ska få kylförvaring.

 – Folkhälsomyndighetens laboratorieexperter bedömer att kylning av prover samt fortsatt justering av hanteringen ska få ned antalet tekniska fel till en acceptabel nivå, säger Anders Åkvist.

Om problemet trots allt kvarstår kan det blir aktuellt att stänga självprovtagningen tillfälligt. 

Smittspridning upptäcks snabbt
Nyttan av självprovtagning och den breda testningen som nu kan erbjudas har tydligt hjälpt att fånga upp tidig smitta i Halland, bland annat när det gäller de efterdyningar som uppstått efter studentfesten i Laholm.

Självprovtagningen har gett en fördubbling av antalet personer i Halland som testats för covid-19. 

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kvinnojouren räddad – av Coronaviruset

Nyheter 400 000 kronor. Så mycket pengar får Kungsbacka kvinnojour av staten som stöd under Coronapandemin. Den nedläggningshotade verksamheten kan ...

Frågetecken kring middagsunderhållning

Nyheter Hur många personer får egentligen sitta i publiken när en artist spelar på en restaurang? När ...

Debatt: Medelålders män struntar i avståndet

Nyheter Jag är så innerligt trött och förbannad på människor som inte kan ta hänsyn till andra, ...
Annons