Annons

Premiär för nya biografen imorgon

Imorgon, fredag, slår Biostaden Kungsbacka upp portarna till de nybyggda lokalerna på Kungsmässan. Coronarestriktionerna är fortfarande orubbliga och premiärkvällen blir utan röd matta och mingel, men man har säkerställt att det går att se biofilm på ett tryggt sätt i de fem salongerna.

Nöje & Kultur | 23 Juli 2020 18:00

Arkivbild. Michael Kristiansson innan biografen var färdigbyggd.

FOTO: Kristian Alm

För två år sedan stod det klart att Facklanhuset, som tidigare inhyste biografen, är undermåligt byggt och behöver rivas. Då bestämde sig fastighetsägaren Aranäs och bioentreprenören Svenska bio för att satsa på nya lokaler på Kungsmässan. 

Ända fram till juni har man visat film i Facklanhuset, men nu är det alltså dags att nyöppna. 

– Det känns väldigt, väldigt, väldigt roligt. I slutet av förra veckan smygöppnade vi lite så att nyfikna som gick förbi kunde komma in och titta lite medan vi var här. Det var så väldigt positiva reaktioner så man blev ännu mer sugen på att öppna och visa vad vi har sysslat med här, säger Michael Kristiansson, som tillsammans med Johan Martinsson är föreståndare för bion. 

Hur ser planerna ut för premiärkvällen? 

– Vanligtvis hade vi haft en stor fest med hemlig film, röda mattan och bjudit på mat, men det känns inte rätt att göra det i dagens läge. Så vi valde bort det. Vi öppnar som vanligt och så kommer vi föreståndare att vara här så att man kan prata och fråga, svarar Michael Kristiansson. 

Bland de aktuella filmerna finns en stor variation. Under fredagen visas dramakomedin The King of Staten Island, fantasy-familjedramat Den hemliga trädgården, filmen om Marie Curies liv, det isländska dramat Mjölkkriget, skräckisarna The rental och Brahms: The boy 2 samt krigsfilmen The outpost. På lördagen blir det barnfilmerna Brandman Sam, Kapten Sabeltand och Framåt. 

För att undvika att bidra till smittspridning av coronaviruset är det förstås max 50 personer per salong som gäller. Man får sitta nära sitt sällskap, men en stol ska vara tom mellan varje sällskap. 

– Sen är personalen utbildad, vi har handsprit och städar extra noga mellan visningarna så att kunderna ska känna sig trygga, och det tror jag att de gör, säger Michael Kristiansson och förklarar att man även satt in åtgärder för att undvika köbildning i foajén. 

Vad som kommer att hända med gamla bion och Facklanhuset vet inte Michael Kristiansson något om ännu. 

– Allt jag vet är att experterna har sagt att alltihopa måste rivas och grunden måste byggas om helt, säger han. 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ny biostad växer fram

Nöje & Kultur Medan biografen Facklan skakar i grundvalarna och snart är historia, växer efterträdaren fram på Kungsmässan. Vi har ...

Dubbelfyrar runt innerstaden

Krönikor Jag måste erkänna att jag kände ett sting i hjärtat, när jag härom veckan läste att man tänker riva Facklan vid torget. Lite lugnare blev jag, när jag såg att det inte var biografen som var i fara, utan endast byggnaden. Jag reagerade starkt, eftersom jag var en av dem, som i början av 2000-talet hårt engagerade mig för att vi skulle få bättre biomöjligheter i Kungsbacka, ett projekt som landade i att Facklan etablerades i gamla Domusvaruhuset.

Hans Forsberg förvånad över besked om rivning

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande, Hans Forsberg, (M) är förvånad över det nya beskedet om rivning av Facklanhuset. Att huset har sättningar är känt sedan tidigare och stora investeringar har gjorts för dess fortlevnad.
– Jag är lite förvånad över att beslutet kommer så här. Det tycker jag är konstigt, säger han.
Annons