POLITIK 2022-08-28 KL. 14:37

Valet 2022: Fredrik vill förbättra för äldre

Av Christina Wagner

Första namnet på Kristdemokraternas lista inför höstens val är relativt okände Fredrik Kollberg.
Både på lokal och riksnivå är trygghet en väldigt viktig fråga för KD, men det är nya arenabygget som skiljer partiet från andra.

Valet 2022: Fredrik vill förbättra för äldre

TV-klipp och nyheter

Fredrik Kollberg har suttit som ersättare i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden sedan 2019.
– Jag var medlem i partiet innan men är egenföretagare, det har alltid varit svårt tidsmässigt. Min fru hade en kollega, Helene Engstrand (KD) som sa ”jag tar med Fredrik på ett möte, han skulle gilla det". Och det stämde ju, så på den vägen är det, berättar han.
För egen del var det inte någon specifik fråga som fick honom att engagera sig.
– För mig var det vad kan jag bidra med att förbättra generellt.
Partiet har sex fokusfrågor de driver inför valet, trygghet är den viktigaste. Fredrik Kollberg har flera konkreta exempel på vad partiet vill göra.
– Man kan få in ganska mycket i ordet, allt ifrån trygg miljö i skolan för eleverna med studier, trygghet med rätt vård men även på gator och torg med det man traditionellt kallar trygghet. Dels kan man förbättra belysningen i många områden, till exempel i Badhusparken med ett större upplyst konstverk. För det behöver inte vara strålkastare, utan kan göras på ett för ögat tilltalande sätt, och man kan ha kameror kring stationen och parken på kvällar och helger till exempel. Sedan är fler poliser önskvärt men det är tyvärr ingen fråga jag styr över som kommunpolitiker, säger han.

Mer besök i äldrevården
I äldrevården vill partiet bland annat motverka social isolering.
– Man kan aktivera civilsamhället, både ungdomar och andra kan besöka. Personalen inom vård och omsorg och regionservice som lämnar mat har inte riktigt tid att sitta och prata och umgås som många av de äldre har behov av, säger han.
Olika boendeformer med vård ska finnas inte bara i centrum utan också på andra orter i kommunen. KD vill också fortsätta minska antalet personer äldre träffar i hemtjänsten, en punkt som partiet drev redan förra valet. Då var det 20 personer som besökte på två veckor, partiet ville få ner till hälften.
– Vi har inte nått dit. Nu är det 14-15 personer på en tvåveckorsperiod.
Vården ska ha utbildad personal och kommunen krav på att de ska kunna svenska.
– Vi har en omsorgsutbildning i kommunen som är fantastiskt bra. Vi slår två frågor i en smäll, hjälper till med att lösa kompetensförsörjningen och löser integration samtidigt. Men även redan anställd personal ska kunna få stöd och hjälp att lära sig språket bättre, för vi behöver mer personal och inte färre som jobbar.

Vill bara ha arenan
KD vill bygga den nya arenan, men inte att kommunen bygger de kommersiella delarna som följde med beslutet.
– De pengarna gör betydligt mer nytta nån annanstans än att kommunen är hyresvärd åt olika verksamheter. Det finns en godispåse av saker man kan göra, man kan man bygga minst tre hallar till. Nu är det inte det vi ska göra, men satsa pengar inom vården till fler boenden med särskilt stöd till exempel för där finns det en brist. Eller så skulle man kunna använda pengarna till att öka lärartätheten. Det finns ganska mycket jag skulle välja att lägga pengarna på före kommersiella lokaler.
KD vill att landsbygden ska få service och skolor i hela kommunen, inte bara i centrala delar. Och bränslepriserna måste ner. Byggnationer i kommunen är sista frågan, där handläggningstiderna för bygglov ska bli bättre. Framförallt enklare ärenden ska kunna få snabbare hjälp.
– Små byggnationer på befintlig tomt för hus är ett känt problem där vi måste göra ett omtag i förvaltningen och nämnden för att få det mer välfungerande. Det här är nästan en såpa och inget nytt problem, det har hållit på i åratal utan märkbar förbättring. Det har varit lite uppåt ibland och lite neråt ibland, men handläggningstiden är för lång från att du ansöker till det är klart.


Fakta:
Namn: Fredrik Kollberg
Ålder: 44
Antal år i politiken: Fyra.
Politiker jag ser upp till: Mats Odell (KD) "Jag tyckte han var skicklig och bra på att förklara vad som särskiljde KD från de andra partierna."
Viktigaste frågan: "Trygghet. Både att man skall känna sig trygg i att man får hjälp när man behöver av kommunen, att skolan skall vara en trygg, lugn och studiemotiverande miljö men också såklart att det skall vara tryggt att röra sig i kommunen oavsett när på dygnet man är ute."


TV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.