POLITIK 2022-05-17 KL. 14:01

Nu införs Lex Forsberg

Av Kristian Alm

Nu införs en Lex Forsberg. Politiker som döms för grova brott blir av med sitt omställningsstöd. Men fortfarande klarar man sig undan med till exempel sexköp och rattfylleri.

Nu införs Lex Forsberg

TV-klipp och nyheter

Kommunalrådet Hans Forsbergs sexköp var en skandal som fick efterdyningar runt om i landet. Inte i första hand brottet, även om det var allvarligt, utan att han kunde kvittera ut miljoner fram till sin ålderspension.
Många kommuner har efter det tittat på lösningar där man skulle skärpa reglerna som i lagen låg på två års fängelse för att man skulle kunna dra in ersättning.
Både Miljöpartiet och Sverigedemokraterna la i fjol förslag om skärpta kommunala regler i Kungsbacka, men Alliansmajoriteten avvisade det och hänvisade till en pågående utredning hos samorganisationen SKR, Sveriges kommuner och regioner.
Men på kommunstyrelsens arbetsutskott i veckan dök plötsligt ett förslag upp, som behandlats i kommunens så kallade arvodeskommitté.

Brottsparagraf
Förutom en del ändringar kring arvodesregler, finns en ny paragraf med som lyder:
"En förtroendevald som dömts för ett brott på vilket fängelse i lägst ett år kan följa och domen fått laga kraft har inte rätt till aktiva omställningsinsatser, ekonomiskt omställningsstöd och förlängt ekonomiskt omställningsstöd om den förtroendevalde har lämnat sina politiska uppdrag."
En tydlig skärpning alltså mot lagens två år – men vad innebär det i praktiken?
Jo, till exempel hade inte Forsbergs sexköp påverkat hans stöd, eftersom maxstraffen för sexköp är ett år.
En politiker skulle också kunna hämta ut sitt stöd efter upprepade rattfyllor, där maxstraffet är sex månader.

Kryptisk
Men dessutom är formuleringen kryptisk. Betyder paragrafen att politikern fått fängelse i minst ett år – eller betyder den att politikern ska vara dömd för ett brott där straffskalan börjar på ett år?
Är det den sistnämnda tolkningen som gäller finns det många fler brott man kan komma undan med. Som till exempel misshandel av normalgraden, där man som exempel har sparkat en försvarslös person, eller stöld.
Och vad gäller om man dömts till fängelse men får villkorlig dom?
Socialdemokratiske veteranen Åke Eliasson sitter i arvodeskommittén och är en av dem som tagit fram förslaget.
– Jag har tolkat det som om det gäller om personen dömts till minst ett års fängelse, oavsett straffskala. Men det är bra att du sätter fokus på frågan.
Katarina Eiderbrant, specialist på kommunledningskontoret, menar att Åke Eliasson misstolkat förslaget, och att det bygger på kommunallagens formuleringar.
– Jag uppfattar att tolkningen ska göras på samma sätt och alltså är det straffskalan man ska utgå från. Om det har varit kommunstyrelsens arbetsutskotts avsikt kan jag dock inte svara på men det är denna formulering i förslaget som de har fått att ta ställning till.
I kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen blev det ingen diskussion om formuleringen, och man var eniga om att säga ja till paragrafen, trots att den inte skulle haft betydelse för fallet Forsberg.
– Någonstans måste det dras en gräns för hur allvarligt brottet ska vara. Att sexköp har för lågt straff är något för lagstiftarna att ta tag i. Vi tyckte ett år var rimligt, säger kommunalrådet Fredrik Hansson (C).
Oppositionspolitikern Maria Losman (Mp) som drivit kravet på hårdare regler är förvånad över att förslaget plötsligt dök upp.
– Jag visste inte att det var på gång. Så här omedelbart kan jag tycka att gränsen låter alldeles för generös.
Tillägga ska också att Forsbergs typ av pension inte längre finns kvar. Numera kan man maximalt få tre års omställningsstöd, baserat på hur länge man jobbat som politiker.
Den ende som har kvar den gamla typen av pension är just Fredrik Hansson.






Firar 400 år med dubbelfyrarna
NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Premium

Firar 400 år med dubbelfyrarna

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.