Annons

Poliser åtalas för våld mot 16-årig pojke

När den drogpåverkade 16-åringen omhändertogs blev han slagen i ansiktet och nedtryckt på en bänk av två poliser. Pojkens mamma polisanmälde den hårdhänta behandlingen. Nu har polismännen åtalats misstänkta för ringa misshandel respektive tjänstefel.

Nyheter | 24 Mars 2020 20:22

Två Kungsbackapoliser har åtalats sedan de använt våld vid ett ingripande mot en 16-åring.

FOTO: Arkivbild

Det var en kväll i början av oktober förra året som en polispatrull ingrep mot 16-åringen då han stod och pratade med två andra ungdomar vid en busshållplats utanför Varlaskolan. Pojken försökte fly från polisen. Men på fotbollsplanen vid Varlaskolan hann de ikapp honom.

Slog honom i ansiktet

Eftersom 16-åringen visade tecken på att vara drogpåverkad tog poliserna med honom till polishuset i Kungsbacka, för provtagning och förhör.

När 16-åringen skulle ringa sin mamma hamnade han på kollisionskurs med en av poliserna i tjänst, när eftersom han inte satt still på bänken. Polisen slog honom i ansiktet. Några sekunder senare tog en annan polis grepp om pojkens arm och tvingade ned honom på en bänk.

Fångades på film

Att pojken blivit slagen och nedtryckt råder det inga delade meningar om. De faktiska omständigheterna bekräftas bland annat av polisens övervakningskameror, som filmade händelseförloppet.

Huruvida våldet som utövades var försvarligt eller ej finns det dock vitt skilda uppfattningar om.

Mamman polisanmälde

Enligt 16-åringen var behandlingen han utsattes för både obefogad och alltför hårdhänt. Händelsen har påverkat honom starkt och han känner sig djupt kränkt och illa behandlad av de två poliserna.

Pojkens uppfattning delas av hans mamma. När 16-åringen berättade för henne vad han varit med om blev hon så upprörd att hon anmälde de två poliserna för misshandel.

Slog hårt med handskar

I den förundersökning som blev resultatet uppgav 16-åringen att det slag han fick motta mot ansiktet var väldigt hårt. De skinnhandskar polisen som utdelade det hade på sig ska ha gjort upplevelsen extra smärtsam.

I förhör säger pojken också att den polis som tryckt ned honom på en bänk tagit ett hårt tag i hans arm och därefter tryckt ned honom genom att lägga hela sin kroppstyngd mot hans nackparti.

Poliserna nekar till brott

Poliserna, å sin sida, vidgår visserligen att en av dem gett 16-åringen en ”lavett” och att den andra tryckt ned honom på en bänk. Men att våldsanvändningen skulle varit obefogad, och därmed brottslig, förnekar de bestämt.

Båda hävdar istället att det våld som utövades mot 16-åringen var nödvändigt för att pojken skulle hindras från att börja ”brottas” med poliserna.

Vem som har rätten på sin sida ska nu avgöras i domstol. De båda poliserna har åtalats. Den ene misstänkt för ringa misshandel alternativt tjänstefel och den andre för tjänstefel.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Vild biljakt – mot trafiken på E6 in mot Kungsbacka

Blåljus I 180-190 kilometer per timme jagade polisen inbrottstjuvarna som körde mot färdriktningen på E6 in mot Kungsbacka. I ...

Rattfull körde av vägen

Blåljus Vid 05.16 på lördag morgon gick larmet om att en bilist kört av vägen på Varbergsvägen och ...

Smitta inom hemtjänsten i Kungsbacka

Nyheter Flera fall av coronasmitta har nu konstaterats bland vårdtagare inom hemtjänsten. – Vissa befinner sig redan på sjukhus, sä...
Annons