Annons
 • Trafikstörning: Vägarbete på E6
 • Plastskräp hittat på sju ställen i Kungsbacka

  Nyligen vädjade Länsstyrelsen till kungsbackaborna om hjälp med att lokalisera delar av ett stort utsläpp av små plastkulor. Det gav resultat. Plast har hittills hittats på sju ställen i kommunen.

  Nyheter | 17 Maj 2020 13:50

  De små plastkulorna kan lätt misstas för mat av både fiskar och fåglar.

  FOTO: Pixabay

  Utsläppet av 13 ton små plastkulor skedde i februari, i danska vatten. Nyligen nådde plasten Norges kust och för några dagar sedan även Västkusten här hemma i Sverige.

  Kungsbacka drabbat

  Nu visar det sig att Kungsbacka är en av de kommuner som kan komma att drabbas mer kännbart, då plasten, som först vandrat norrut längs Norges östra kust, nu även börjar vandra söderut i de svenska delarna av Skagerrak.

  Sju fyndplatser

  Totalt har plastskräp hittills hittats på sju ställen inom vår kommungräns.

  En av fyndplatserna är belägen utanför Kungsbacka, en utanför Halla, tre i kustområdet mellan Onsala och Gottskär och två i vattnen utanför Frillesås.

  Hot mot djurlivet

  Att de små plastkulorna bärgas ur havet är angeläget. Fiskar och fåglar kan lätt missta dem för mat och bli sjuka och dö om de äter av utsläppet.

  Den som hittar delar av utsläppet uppmanas att rapportera in fyndets position till Länsstyrelsen.

  Annons

  KOMMENTERA ARTIKELN

  Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

  Kommentera

  Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

  Läs Även

  Vaccination för alla kan dröja till augusti

  Vård Halvårsmålet ligger fast, men om vaccinprognosen inte ändras kommer alla hallänningarna inte ha fått sin andra ...

  Student-utspring i fyra dagar

  Skola Covid-19 gör att studentfirande blir annorlunda även i år. De nyblivna studenterna kommer få springa ut under totalt fyra ...

  Staffan checkar ut - ofrivillig pensionär

  Familj Staffan Lingstedt är en linslus. En polis som ser polisfilmer. En deckare som läser deckare. En arbetsnarkoman som tvingas ...
  Annons