Annons

Parkourintresset bland kungsbackabarnen växer

Freerunning Sverige Kungsbacka arrangerade under torsdagen en drop-in event för alla intresserade av parkour. Ett 20-tal barn var redo när de satte igång klockan 11.

Nyheter | 30 Juli 2020 17:59

Fullt fokus. Barnen som tog sig till Kollaskolan i Kungsbacka uppskattade att hoppa över hinder. Ett 20-tal barn dök upp när FRS Kungsbacka bjöd in till drop-in för parkournybörjare.

FOTO: Carl Schöndell

Parkour är en växande sport och fritidsintresse. I Freerunning Sverige Kungsbacka (FRS) är de ungefär 200 utövare i föreningen. Och den har bara funnits i tre år. Torsdagens aktivitet gick ut på att barnen ska lära sig att sätta grunderna. Det handlar om att rulla på rätt sätt, och att sätta ner armarna på rätt sätt, bland annat.

Vad handlar parkour om?

– Egentligen handlar det om att ta sig från punkt a till b så fort som möjligt, säger Robin Jacobsson, som är en av instruktörerna för dagen.

Vad är skillnaden på freerunning och parkour?

– Freeruning handlar mer om att göra tricks, som att göra en bakåtvolt till exempel, säger han.

FRS Kungsbacka håller normalt till i Parkourhallen som de delar tillsammans med Tölö och Temos gymnastikföreningar och Robin tycker att aktiviteterna liknar varandra.

– De liknar varandra rätt så mycket. Men gymnastik är mer fokus på att göra volter perfekt medan parkour och freerunning handlar om att hitta sin egen stil och göra lite vad man vill, säger han.

Robin Jacobsson tror att sporten kommer fortsätta växa. Än så länge är det inte jättemånga utövare och han tror att det är många som är omedvetna om sporten.

Man har ju sett en del skräckskador inom parkour, hur förhindrar man det?

– Vi jobbar mycket med säkerhet. Om man inte är säker på att göra en specifik grej så ska man inte göra det, säger han.

Hur då?

– Man tränar på det mycket inomhus, där det är säkert. Med mattor under. Och när man känner sig redo så kan man prova utomhus, säger Robin Jacobsson.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Stopp i tågtrafiken – buss från Hede

Trafik Hede station blir central den kommande veckan. Med start ikväll stängs Viskadalsbanan av medan Västkustbanans trafik glesas ...

Äntligen vaccination!

Krönikor Att vara läkarstudent under en pågående pandemi är ganska smidigt om man är ute efter sommarjobb. Trots ...

"Någon som sa att div 3 var svårt?!"

Fotboll Det skanderade anfallaren David Berntsson efter att ha gjort sitt första hattrick för säsongen. – Som nykomling så ä...
Annons