Annons

Paradiset öppnade i Vallda

I lördags anordnades Trädgårdens dag i Vallda. Då visade Barbro och Björn Harnby besökare runt i sin trädgård Paradisets lustträdgård. 

Vallda | 21 Juli 2021 20:30

Med dammen som utsikt, i skuggan i sin vilstol kopplar Barbro Harnby av när hon lyssnar på fågelsång och porlandet från det lilla vattenfallet intill. Speciellt träden, som ger skugga, är ett viktigt inslag i trädgården.

FOTO: Lena Andersson

Barbro och Björn Harnby har tidigare varit med på Tusen trädgårdar, som arrangeras av Riksförbundet svensk trädgård och tyckte därför att det kunde vara kul att vara med när Trädgårdens dag i Vallda anordnades för första gången av initiativtagaren Elisabeth Carlsson i Vallda.

 

Vallmoknoppar i keramik

Barbro och Björns trädgård heter Paradisets lustträdgård och finns på Paradisets väg i Vallda. De köpte huset på grund av trädgården och har nu bott där i åtta år. Barbro hade vuxit ur trädgården i Göteborg och det är inte konstigt att hon föll för den underbara trädgården i Vallda.

Trädgården har en intressant historia. Den anlades för 45 år sedan av en kvinna som heter Maj-Lis och makarna har varsamt bevarat den som den var tänkt från början.

Trädgården är fylld av vackra och rogivande växter och den ser annorlunda ut beroende på vilken plats man väljer att sitta på. Eller ligga; till exempel i växthuset finns det en säng som ser bekväm ut och där Barbro kan ligga och titta på vindruvorna i taket eller varför inte den vackra lampan, där de elektriska lamporna ersatts med stearinljus.

Det märks tydligt att Barbro är intresserad av inredning. Färger, inredningsdetaljer och växter går i samma stil, inget är lämnat åt slumpen. Barbro är konstnärlig och gör vallmoknoppar i keramik. Vallmoknopparna finns naturligt placerade kring de riktiga vallmoblommorna i trädgården.

Samtidigt betonar Barbro att trädgården inte ska vara ett krav, utan en vilsam plats. Hon gör det hon tycket är roligt och känner inget tvång på att arbeten hon påbörjar måste bli klara snabbt.

 

Kopplar av

Trädgården går runt huset och det finns hela tiden något nytt att upptäcka. Tulpanträd,

Silverax, rosenbåge och perukblommor för att nämna några av de träd och växter som det går att hitta i trädgården. Speciellt träden är ett mycket viktigt inslag i trädgården, eftersom de ger skugga.

Barbro förklarar att det tar tid att få träd att växa upp och att en fin trädgård därför inte kan skapas över en sommar.

I skuggan i sin vilstol kopplar Barbro av när hon lyssnar på fågelsång och porlandet från det lilla vattenfallet som finns bredvid dammen med näckrosor och guldfiskar.

Under Trädgårdens dag i Vallda har Barbro och Björn haft besök hela dagen. Två av gästerna är väninnorna Britt Richardsson från Gällinge och Bodil Ek från Stråvalla. De har själva trädgård och går på alla trädgårdsvisningar de kan hitta för att få inspiration.

– Detta är åttonde trädgården vi besöker i dag. Men vi har tagit en paus och badat i Lerkil, säger Bodil, som bott i Lerkil om somrarna när hon var barn.

 

Trädgårdsdag i Vallda

Fler nyheter

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Trädgårdsdag i Vallda

Nyheter På lördag, den 17 juli, arrangeras Trädgårdens dag i Vallda. Ett tiotal trädgårdar öppnas upp fö...

Välbesökt trädgårdsdag

Bostad 15 minst sagt olika trädgårdar, konst, design, musik och strålande sol – Urban Garden Day lockade massor av kungsbackabor, ...

Jalle lämnar styrelsen efter trogen tjänst

Familj Jarl ”Jalle” Ljungqvist har varit med i Vallda-Backa samfällighetsförenings styrelse av och till sedan bildandet för drygt 50 å...
Annons