Annons

Pandemin kan ge Kungsbacka ett ansiktslyft

Förre statsministern Carl Bildt har kallat den för ”en global megakris”. Många är nog böjda att hålla med. Men för Kungsbackas del kan Coronapandemin även innebära ett ansiktslyft.

Jobb & Pengar | 09 Juli 2020 19:30

Att vi genomgår en global kris märks inte överallt. Svenskarna renoverar för fullt, vilket ger klirr i kassan för bland annat bygghandeln

FOTO: Pixabay

Kanske beror det på att vi insett att vi framöver snällt kommer att få finna oss i att spendera mer av vår tid i våra hem. Eller så vill vi bara få känna tryggheten i att kunna åtgärda något vi ser som ett problem, genom att helt enkelt bara fixa det.

Många renoveringsprojekt

Oavsett vad som ligger bakom har Coronapandemin fått oss att börja renovera, som aldrig förr. Det visar ny statistik från Renoveringsindex.

Indexet tas fram genom sammanvägning av Skatteverkets siffror över vårt utnyttjande av ROT-avdraget och SCB:s handelsstatistik över bygghandelsbranschen.

Tydlig ”Corona-effekt”

Under mars, april och maj omsatte den halländska handeln med bygg- och VVS-varor, färg och elartiklar ungefär 601 miljoner kronor. En tydlig uppgång från fjolårets omsättning på 526 miljoner.

Under samma tid köpte hallänningarna ROT-avdragsberättigade tjänster för 304 miljoner kronor. Det gav ett Renoveringsindex på 13,7 procent under de tre ”Coronamånaderna”.

De renoverar mest

Med det har vi placerat Halland på tionde plats på listan över de svenska län där invånarnas renoveringsvilja ökade mest under perioden mars – maj.

Allra mest renoveringssugna har de boende i Örebro län varit sedan Coronapandemin startade. Där har renoveringsindex ökat med hela 18,4 procent. I Norrbotten däremot, steg renoveringsindex bara med blygsamma 4,3 procent, vilket ger en jumboplats bland landets 21 län.

”Glädjande underhåll”

Att Coronapandemin varit en bidragande orsak till uppgången verkar svårt att bestrida.

– Under hela 2019 såg vi en stadig uppgång i svenskarnas renoveringsvilja, men uppgången under den här perioden är ännu starkare. Det är glädjande att många satsar på underhåll och renovering av sina hem. Både planeten och hushållet tjänar på att vi tar hand om det vi har, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex i ett pressmeddelande.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Döms för rattfylla – kan förlora jobbet

Trafik Två månaders fängelse, 22 750 kronor och förlust av nya jobbet. Det blir priset en 25-årig göteborgare ...

Stal bil och försökte stoppa polisen med skruv

Blåljus Påverkade av droger och narkotika stal paret en bil och försökte sedan stoppa polisen som följde ...

Nidingen kan bli utan ström

Miljö och natur Solceller på Nidingen får nej av Länsstyrelsen. Det kan innebära att hela anläggningen riskerar att bli ...
Annons