Annons

På jakt efter matsvamp

Vad ska man tänka på när man plockar svamp? Och hur vet man vilka svampar som är giftiga? Norra Halland följde med svampkännaren Bror Forslund på jakt efter skogens ätbara guldkorn.
Nyheter | 01 September 2019 12:00

Med en korg i handen och med en blick fokuserad på marken traskar Bror Forslund i skogarna i Stättared. Han får syn på en svamp på marken och böjer sig ner och plockar upp en.

– En brunsopp. Det är det underbart fin matsvamp, säger han medan han synar och känner på svampen.

Han tar fram en kniv och skär av den delen av foten som känns ”träig” och stoppar ner den i korgen.

– Man ska ha en korg. Absolut inte en påse. I påsar kan det bildas kondens vilket gör att svamparna kan mögla och bli oätliga. Sedan bör man ha en kniv. En svampbok kan vara bra att ha och en låda där man lägger svampar som man är osäkra på och vill ta hem för att kolla närmare på. Det bästa är om man kan ta med sig någon som vet mycket om svampar, säger Bror Forslund, erfaren svampplockare som har hållit i svampkurser i samarbete med olika studieförbund.

Brunsoppen är ätbar. Enligt Bror Forslund finns det några hundra ätliga svampar och cirka 15 till 20 farligt giftiga svampar, varav vissa är dödliga.

– Många förväxlar champinjoner med vit flugsvamp som är giftig. Det är en av svamparna som folk har dött av att äta. Vit flugsvamp känner man igen bland annat på den stora strumpan och på lukten. Den luktar lite unket, tycker jag, men lukter är väldigt personliga.

Har du blivit förgiftad någon gång?

– Nej jag har inte blivit förgiftad. Jag har kanske behövt använda dasspappret lite mycket någon gång.

Så det gäller att vara försäkra sig om att svampen är ätbar innan man stoppar den i magen.

– Det är farligt att bara titta på bilder. Man bör se på svampens undersida, har den skivor, porer, taggar eller åsar. Har den någon ring? Strumpa? Kan man se sporfärgen? Kan man enkelt bryta foten? Kommer det mjölksaft? Hur luktar den?Och man skall ha en ny svampbok! Många svampars ätbarhet har omvärderats.

 

 

Svampjakten fortsätter, in bland trädkronor som ger en skyddande skugga mot den gassande solen.

Var finns svamparna?

– Det beror på svampen. Om man hittar svamp på en plats är det en bra idé att slå sig ner och ta en kopp kaffe och titta på miljön. Svampen är bara frukten. Det är det som finns i marken som är svampen. Det är som ett äppelträd. Många svampar lever i symbios med träden.

eksopp finns till exempel i närheten av ekar.

Vad brukar du plocka för svamp?

– Det är olika gång för gång. Jag ser vad jag hittar men vissa gånger håller jag utkik efter en speciell svamp. Jag gillar karljohan, den är suveränt fin. Stolt fjällskivling är också fantastiskt god.

Är det mycket svamp i år? 

– Jag har inte hunnit vara ute något i år förrän nu men jag har hört rapporter om att det ska finnas mycket kantareller i år.

 

 

Några kantareller finns dock inte inom synhåll i skogarna i Stättared. Mycket annan matsvamp hittar Bror Forslund dock. Kremlor, brunsopp och mjölskivling som har en speciell doft.

– Lukta, uppmanar Bror Forslund och sträcker fram den. Den luktar mjöl.

En bit längre in i skogen får han plötsligt syn på någonting som får honom att jubla.

– Det här är paradiset!, utbrister han.

På marken växer en stor anhopning karljohan och mjölskivling.

– Titta vad fin den här är, säger han upprepade gånger när han utforskar svamparna en efter en.

Korgen fylls snabbt på och när han traskar ut från skogen är det med en hel del svamp att laga mat på.

 

Faktaruta: 10 ätbara svampar som är lätta att känna igen

  1. Kantarell
  2. Karljohan
  3. Brunsopp
  4. Smörsopp
  5. Taggsvamp
  6. Trattkantarell
  7. Stolt fjällskivling
  8. Mandelriska
  9. Sillkremla
  10. Citronslemskivling

Källa: Bror Forslund

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Världsunik läppskada?

Krönikor Den som följt mina kåserier om återkommande skador blir kanske inte förvånad. Men jag tror ändå ...

Svamp på gång efter regnet

Nyheter Regnet gör att det kan vara dags för en svamptur. Det menar svampkännare Sven Dahlbom som även tipsar om ett bra svampställe!

Skadade grävmaskin med brandsläckare

Blåljus Någon gång under natten mellan fredagen och lördagen vandaliserades en grävmaskin i Frillesås. Gärningsmannen ...

Brexit kan påverka ålens framtid

Nyheter I veckan har tiotusentals ålyngel åter planterats ut i lokala vattendrag, och mer är på gång. Men framtiden fö...

Debatt: Ska hälften svälta ihjäl?

Debatt J’ACCUSE! (= Jag anklagar!) (Så inledde Emile Zolà sin artikel i ett stort angrepp på den antisemitiska Dreyfusaffären 1905.) Mycket ...
Annons