Annons

Orienteringssverige sörjer Swen Olophzon

En av Sveriges mesta orienterare, Swen Olophzon från Fjärås, har lämnat oss i stor sorg och saknad.

Sport | 13 Maj 2020 13:32

Orienteringsprofilen Swen Olophzon från Fjärås har avlidit i en ålder av 80 år.

FOTO: Bengt Karlsson

Swen Olophzon, som i fjol fyllde 80 år, älskade livet och att vara ute i naturen så mycket som möjligt. Därför var orienteringen den bästa sport han visste. Det finns mycket att säga om denne ödmjuke och omtyckte profil. Vart han än kom mottogs han med glädje och värme. Han spred sitt smittande skratt och vänlighet till alla han mötte.

När dödsbeskedet kom stannade Sveriges orienterare upp. Det var nämligen Fjäråsbon som mer eller mindre satt orienteringen på kartan. Det han inte visste om den här sporten var inte värt att veta. NH-sporten hade nöjet att få följa honom under flertalet år i samband med hans tävlande. Han var också mycket populär som krönikör i Norra Halland under namnet “Mellan skärmarna”. Orienteringsprofilen skrev också artiklar från olika tävlingar under flertalet år.

– Det var min så kallade journalistkarriär, sa Swen i samband med sin 80-årsdag.

Landslagsman

Swen Olophzon har också varit landslagsman vid inte mindre än sex tillfällen och var en av tre som varit med från starten på O-ringen sedan 1965. De andra två är Sölve Andersson och KG Henriksson.

Swen var av segt virke, ville inte sluta med sitt tävlande trots att han hade passerat de 70 åren, utan anmälde sig till O-ringen i Boden 2013 och såg även fram emot jubileet i Skåne ett år senare. Men det blev inte riktigt som han hade tänkt.

– När jag var ute och klippte gräs på vår tomt så kom jag lite fel när jag klippte slänten. Jag fick ryggskott och tänkte att jag åker inte de 150 milen och tävlar med en ond rygg, sa Swen när han fyllde 80. Därmed upphörde hans fina svit från O-ringen 2012.

Välkänd speaker

Förutom sitt tävlande har han bland annat varit en välkänd speaker för alla orienterare och ritat kartor vid hemmatävlingar. Under Swens tid var det inte tal om några datorer utan han fick skriva startkort och resultat för hand. Swen har passerat totalt 2 494 kontroller bara under O-ringen. Totalt har det under åren blivit över 10 000 kontroller.

Swen har också under sin levnadstid utövat skidåkning, fotboll och bordtennis.

– Att jag inte satsade på fotboll var att jag såg min begränsning. När vi skulle spela mot Sätila hade våra motståndare inte fullt lag. Då sa vår lagledare att ni kan få låna Swen i ert lag. Då förstod jag att jag inte var tillräckligt bra, berättade Swen med ett leende under sin jubileumsdag förra året.

Yrkesvalet

Beträffande yrkesvalet arbetade han på en patentbyrå i Göteborg under 45 år.

– På den tiden kom arbetsförmedlingen till skolorna och frågade vad man ville göra, berättade Swen.

1957 stegade han in på sin första och enda arbetsplats och jobbade där fram till sin pension när han fyllde 62 år. Swen Olophzon, som har varit Fjärås AIK trogen under alla år, föddes i Fjärås och bodde kvar på samma plats fram till sin bortgång. Han avled efter en tids sjukdom (ej i corona) och blev 80 år. Närmast sörjande är hustrun Gerd och brodern Rune.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kungsbacka padel club expanderar

Sport Sedan tidigare har Kungsbacka padel club tre utomhusbanor på sin anläggning. Från och med november kommer dessutom ett ...

Katten Sauron blev skjuten med hagelgevär

Nyheter Åsa Forsséns katt Sauron blev dålig och blödde. Hos veterinären visade det sig att han blivit ...

Duellen som kan avgöra seriefinalen

Fotboll Den ena har gjort 21 mål på åtta matcher och den andra är en viktig kugge i ett försvar ...
Annons