Bygget av Onsalavägen skjuts framåt minst ett år. Det väntade beskedet ger nu Trafikverket. Orsaken är att Mark- och miljödomstolen ännu inte avgjort hur hotade hackspettar ska hanteras.
I maj kunde Norra Halland berätta att regeringen avslagit alla överklaganden och fastställt arbetsplanen.
Men ett problem återstod: det bor hackspettar i skogen.
Fyra par mindre hackspett och fyra par gröngöling häckar i området, och båda arterna är rödlistade.
Trafikverket vill skapa ett nytt naturreservat och se till att det finns gott om döda träd i grannskogarna. Men länsstyrelsen anser inte att det räcker. Skogsområdet som tas bort gör att hackspettar får svårt att överleva.
Därför krävde länsstyrelsen att Trafikverket gör en dispensansökan där man motiverar varför vägbygget går före hackspettarna.
Men dispens är svårt att få, och kan dessutom överklagas av Onsalavägens motståndare. Så Trafikverket bestämde sig snabbt för att överklaga dispenskravet till Mark- och miljödomstolen. Man menar att fåglar kan flytta långt, så det är naturligare att räkna hela Onsalalandet som ett naturområde.
En beräkning visar att där finns bortåt 30 revir för mindre hackspett och lika många för gröngölingar. Plötsligt framstår inte åtta hotade par som lika dramatiskt. Dessutom är det enklare för paren att flytta när området vuxit kraftigt.
Nu är frågan hur Mark- och miljödomstolen ser på vikten av fåglar. Det är inte självklart - till exempel stoppade ju en fiskgjuse en hel vindkraftspark i östra Kungsbacka.
Men beslutet dröjer, och nu har Trafikverket beslutat att skjuta byggstarten till hösten 2021 – om man väl får tillstånd, vill säga.
Innan vägbygget kan starta ska en arkeologisk slutundersökning av tio områden utföras. Den är planerad till den ljusa och frostfria årstiden april-september. Innan arkeologerna kan genomföra undersökningen behöver träd avverkas och detta kan bara göras under senhösten och vintern, den tid på året då inte fåglarna häckar eller föder upp sina ungar.
Man hinner helt enkelt inte med förrän tidigast 2021.
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.