16 Juli 2020 13:06 | Daniel Blomqvist
Skitväder. Borta är dagarna med 27 grader i luften och 21 i havet. Nu när det äntligen är sommar så kan man inte göra någonting. Annat än att skydda sig mot knott och fästingar.
Vi behöver vår sol och värme här i Norden, dagar med bad, grill, ljumma kvällar och sand emellan tårna. Hela vintern ser vi fram emot det, drömmer om det, och planerar inför det. Men det är där, i planerandet och drömmandet, som vi riskerar att skapa vår egen besvikelse.

Gillar att drömma

Själv gillar jag att drömma men ogillar generellt att planera. Har man så mycket att göra på fritiden att man behöver en kalender, då har man för mycket att göra. Att planera är att bädda för besvikelse. En liten lös plan kan vara ok. Funderingar, skisser och framförallt alternativ. Jag gillar alltid plan B bättre än plan A.
Receptet till framgång inom de sköna levnadskonsterna är alltså att i största möjliga mån undvika rigorös och noggrann planering.

Sjukt surt

Men sen har vi såklart utmaningen i sociala medier. Det är ju sjukt surt om folk börjar lägga upp fina soliga bilder från någon annan del av landet (eller världen) där det dricks nåt vitt eller rosa, samtidigt som det äts glittrande mat med en skiva lime på toppen. Kan man då inte ens kontra med en bild som visar ens egna fötter vid en strand, då är sommaren definitivt förstörd.
Det där kan man i och för sig alltid lösa med arkivbilder. Ni gjorde väl säkert nåt kul förra sommaren som ni tog bild på?

Avviker

Vi svenskar tycker om sol och värme, glittrande hav och sjöar, heta klippor och brännande sandstränder. Men. Det finns som tur är människor som avviker. Häromdagen hörde jag en meteorolog på radion få frågan: ”Vilket är ditt favoritväder?”
”Det får nog bli snöstorm”, blev svaret.
Det ser inte ut att bli snöstorm närmsta dagarna, men kanske inte medelhavsvärme heller. Har vi tur så blir det lagom. Kanske lite varierad molnighet.

Knott och fästingar

Som sagt, skitväder. Borta är dagarna med 27 grader i luften och 21 i havet. Nu när det äntligen är sommar så kan man inte göra någonting. Annat än att skydda sig mot knott och fästingar. Varför gav jag mig ens ut i skogen?
Men vänta nu… vad är det där? Vad är det för mörkgult som skymtar i mossan? Jäklar… Det är svamp!! Hallå jag har hittat kantareller!! Hallå!!