En läkare bosatt i Kungsbacka kommun har fått sin läkarlegitimation återkallad. Bakgrunden är misstanke om missbruk.

 

I september 2016 fick Inspektionen för vård och omsorg (IVO) in en anmälan om att läkaren misstänktes ha ett tablett- och alkoholmissbruk vilket bedömdes som en risk för patientsäkerheten. IVO begärde ut receptutdrag från E-hälsomyndigheten vilket visade att läkaren skrivit ut stora mängder smärtstillande tabletter till sig själv.

Efter att vid upprepade tillfällen försökt få kontakt med läkaren, både via telefon och rekommenderade brev, utan att få någon återkoppling, ansåg IVO att beteendet verkade vara ett sätt att undanhålla sig inspektionens tillsyn. IVO ansåg därmed att personen visat sig vara uppenbart olämplig att utöva läkaryrket och bad Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att återkalla läkarlegitimationen. 

Läkaren har inte heller velat svara på Ansvarsnämndens frågor utan istället hänvisat till sin arbetsgivare som i sin tur uppgett att det finns en rehabiliteringsplan som följs. Läkaren ska enligt arbetsgivaren vara ångerfull och inte varit påverkad på arbetet.

Uppföljande kontroller som IVO gjort med E-hälsomyndigheten visar att läkaren fortsatt att skriva ut narkotiska preparat till sig själv, trots pågående utredning.

Ansvarsnämnden finner mot bakgrund av detta och det sätt läkaren systematiskt hållit sig undan tillsyn visar på en olämplighet att utöva läkaryrket. Arbetsgivarens inställning har inte föranlett någon annan bedömning än att läkarens legitimation ska återkallas.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.