Vädret idag
Mestadels molnigt
17°C
Prognos juli 23, 2019
dag
Delvis soligt
22°C
 

Nytt möte om Annebergsbygge

– Vi underskattade informationsbehovet.

Det säger nye integrationschefen Navid Samadi. Nu bjuder kommunen in till nytt möte om bygget i Anneberg och hur man vill jobba med integration.

 

De 13 husen med 52 lägenheter som just nu byggs i Anneberg har väckt debatt och ilska. En del boende anser sig överkörda, och att orten och skolan är för liten för att klara runt 300 nyanlända under kort tid i samma kvarter. Vid fullmäktige förra veckan demonstrerade ett 80-tal personer och krävde ändring.

Förra mötet om bygget var överfullt och irriterat, så nu slår man på stort: Den 3 juni klockan 18.00-20.00  bjuder kommunen in till informationsmöte om integration i Kungsbacka Teater. Enligt inbjudan ska mötet ge information om ”integrationsarbetet i Kungsbacka i allmänhet och om särskilda integrationsinsatser i Anneberg”.

(OBS! Kommunen gick först ut med ett annat datum, men ändrade sig under dagen)

– På mötet kommer vi att berätta mer om hur vi arbetar med det som är kärnan i integration: om språk, jobb, normer och värderingar, säger integrationschef Navid Samadi i pressmeddelandet.

De första 36 lägenheterna i Anneberg har tillfälligt bygglov och planeras stå klara för inflyttning under 2019, medan de sista 16 lägenheterna kommer först i början av 2020. I och med byggnationen av dessa lägenheter i Anneberg kommer Kungsbacka kommun under året att kunna erbjuda familjer att lämna sovsalar och därmed ge fler anvisade nyanlända möjlighet till riktiga hem.

- Vi har underskattat informationsbehovet. Under många år hade vi Mötesplats integration, regelbundna öppna möten för våra invånare för att svara på frågor och ge information. Efter en tid svalnade intresset för dessa möten, vilket är anledningen till att vi inte haft dem på ett tag. Nu finns det ett engagemang i frågan igen och därmed kommer vi att ta upp den här sortens återkommande informationsmöten igen, säger Navid Samadi.

Bygget har splittrat kommunledningen. Både Liberaler, Kristdemokrater och Socialdemokrater har tagit ställning för att en del av lägenheterna ska tillfalla den ordinarie bostadskön.

Centerpartiet och Moderaterna tycker att det är viktigare att snabbt få ut de nyanlända som i dag bor i sovsalar. I stället har Moderaterna föreslagit att man planlägger hela området för bostäder, så bostäderna dels kan permanentas, dels att det kan fyllas på med radhus och villor intill.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

3 comments

 1. Helena Höjner
  maj 13th, 2019 13:59

  Annebergare stå på Er. Anneberg skall inte bli ett nytt Bergsjön eller Södertälje för den delen. Vi är integrerade med Eritreaner obs 1 familj. Bara trevligt på alla sätt och vis.

  Reply

 2. Kent
  maj 14th, 2019 15:17

  ”På mötet kommer vi att berätta mer om hur vi arbetar med det som är kärnan i integration: om språk, jobb, normer och värderingar, säger integrationschef Navid Samadi i pressmeddelandet.”

  Integrationschefen vet inte vad som är kärnan i integration. Integrationsverket framhåller i sin rapport ”Integration och indikatorer” (2004) att kärnan i integrationspolitiken är föreställningen om
  integration som en ömsesidig process som berör både de invandrade och det mottagande samhället. Den omfattar således en medverkan från hela samhället: organisationer, myndigheter, näringslivet och enskilda.

  Och de som tror att området i Anneberg (Älvsåker) kommer att bli ett nytt Bergsjön, jag undrar vad de grundar sina farhågor på? Enligt studier räcker det med att 4 % av invånarna har utländsk bakgrund för att svenskar ska börja flytta ut ur området. En Annebergsbo sa till en lokal eller regional tidning nyligen att hennes erfarenhet från en stadsdel i Göteborg är att svenskar byter skola för sina barn när det kommer många nyanlända. Vem är det då som skapar segregationen? Är det de människor som inte har någon annanstans att bo eller är det svenskar som inte vill agera som ett (civil)samhälle och inkludera dessa människor?

  Reply

 3. Kent
  maj 14th, 2019 15:19

  I rapporten ”Den segregerade integrationen” från 2006 står något som är höst relevant även idag och som varken politiker eller samhället i stort har tagit till sig:

  ”Integrationstänkandet och politiken har format organiseringen av det officiella arbetet med integration. Integrationen har sedan 1975 präglats att gälla ”invandrarna”. De skulle integreras i det svenska samhället. En etablerad föreställning har varit att samhället kan delas i två grupper med väsenskilda egenskaper, en grupp ”svenskar” och en grupp ”invandrare”. Den första gruppen, ”svenskar”, föreställs vara integrerade och därför inte behöva integrationspolitik och den andra gruppen, ”invandrarna”, betraktas icke integrerade och i behov av integrationsåtgärder som ska ledas av ”svenskar”. ”Svenskheten” blir därmed normen och målet för social sammanhållning eller integration och ”svenskar” aktiva aktörer för att integrera ”de andra”. Därför har integration reducerats till att gälla ”invandrarna” och integrationspolitiken har blivit en politik för ”invandrarna”.

  Integration som en generell politik baserad på aktiv omfördelning av resurser för att skapa social sammanhållning i samhället har reducerats till att bli en särpolitik för ”de andra”. Integrationstänkandets och integrationspolitikens särartsprägel har bidragit till ökad segregation och disintegration i samhället. Den svenska integrationspolitiken är fånge i särartstänkande och särartspraktik och måste förändras. Utan skrotning av integrationspolitiken i dess nuvarande form och skapandet av en ny politik vars huvudmål är att skapa lika rättigheter, lika möjligheter och lika utfall för alla oavsett hudfärg, etnicitet, religion, kön etc. förblir social sammanhållning en illusion. Detta gör att samhällets repressiva institutioner får allt större utrymme för att ”bekämpa” konsekvenserna av ökande segregation och motsättningar. Ökade krav på polisiära åtgärder i de marginaliserade och stigmatiserade områdena är ett talande exempel på detta. Omfördelningspolitikens försvagning och de offentliga inrättningarnas retreat har skapat grogrund för ökade socioekonomiska klyftor som är ett omedelbart hot mot integration. Social sammanhållning som är en annan och kanske bättre benämning för integration är inte möjlig utan en aktiv politik som syftar till att minska socioekonomiska klyftor och bekämpa den strukturella/institutionella
  diskrimineringen.”

  Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!