NYHETER 2025-06-24 KL. 07:49

Ysteriet startar egen fabriksbutik

Av Carl Johan Mårtensson

Han var produktchef på ett större företag och hon var barnskötare på en förskola. Men för två år sedan gjorde makarna en helomvändning och startade ett ysteri. Nu öppnar de upp fabriken för kunderna och drar igång fabriksförsäljning.

Ysteriet startar egen fabriksbutik
Håkan Alfredsson i ostlagret. Här lagras ostarna under lång tid och möglet som syns på utsidan av ostarna är en helt naturlig del av lagringsprocessen. Foto: Carl Johan Mårtensson

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

På Kungsbacka Ysteri har Håkan Alfredsson nyligen fått in nya engelska ostformar och utrustning för cheddartillverkningen. Sedan dess har han hunnit producera ett ton engelsk, opastöriserad cheddar.

– Leveransen kom i grevens tid för att hinna göra julens ostar. Cheddarn måste lagras ett halvår, minst. Men vi får försöka behålla lite grann så att vi kan lagra några i 12 respektive 18 månader. Det får byggas upp över tid, säger Håkan Alfredsson.

Det var för två år sedan som Håkan Alfredsson bestämde sig för att bryta upp och helt byta bana. Håkan arbetade som produktchef på ett företag som tillverkade förstärkare till eventbranschen. Han berättar att det var alla timmar framför datorskärmen som fick honom att inse att han hellre ville jobba ”med händerna”.

– Lite mindre dator, lite mer hantverk helt enkelt. Det är roligare att gå upp på morgonen nu, det måste jag säga. Det är mindre ångest.

Med ett brinnande intresse för ostar och ysterikonsten bestämde sig Håkan och hans fru Lena för att starta Kungsbackas första och enda ysteri. Ett år senare slutade även Lena jobbet som barnskötare på en förskola och klev in i verksamheten fullt ut. Nu jobbar de båda heltid med ysteriet och i dagsläget tillverkar de sex olika ostar. Makarna ystar allt från mjuk- och färskostar till schweizisk alpost och engelsk cheddar och namnen på ostarna är hämtade från den lokala trakten.

– De som säljer bäst är ”Valldasol”, en mjuk kittost, och vår cheddar. Sen har vi en annan hårdost som har seglat upp, ”Lilla Mölndal”, den är ganska låg och en liten ost. Egentligen är det en raclette-typ men den smakar rätt mycket för att vara en raclette, så den funkar både på mackan eller ostbrickan och även i racletten, säger Håkan Alfredsson.


Öppnar upp fabriken för kunder

Efter två år av ysteri och försäljning till grossister, matbutiker och restauranger går nu makarna vidare och börjar sälja ostarna direkt till kunderna från fabriken. För två veckor sedan slog de upp portarna till fabriksbutiken.

– Vi fick rätt bra genomslag när vi öppnade häromveckan med en smygpremiär, berättar Håkan Alfredsson.

Håkan vid den nya butiksdisken.

Framöver är planen att hålla fabriksbutiken öppen på torsdagseftermiddagar och lördagar.

– Vi siktar kanske inte mot att sälja några jättemängder här. Men här erbjuder vi ju bland annat provsmakningar på ostarna, så förhoppningsvis blir det en liten upplevelse också för den som kommer hit.

Här inne tillverkas ostarna. Mjölken levereras genom rör i anslutning till bakdörren.

På diskbänken står de nya engelska formarna till cheddarostarna.



TV-klipp och nyheter

2025-06-23 KL. 20:45
Premium

"Mamma har gett mig all styrka som behövts"

Bröderna Lindén är bättre än någonsin trots att livet kastats omkull

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2025-06-23 KL. 20:00
Besök en gårdsbutik i sommar

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

100 bilder från den härliga studentfesten

100 bilder från den härliga studentfesten

Skratt, kramar och massor med känslor. Här är bilderna från när Aranäsgymnasiet skickade ut sina studenter i viuxenlivet.