NYHETER 2021-07-13 KL. 14:30

Vill ha fler livräddare

Förra sommaren var det ett högre antal drunkningsolyckor än vanligt och denna sommar har börjat i samma spår, vilket kan beror på att fler stanna hemma och badar under pandemin. Ändå finns det inga livräddare på stränderna som kommunen ansvarar för.

Vill ha fler livräddare
Louise Brädde är livräddare i Halland och arbetar som områdesansvarig för livräddning på Svenska Livräddningssällskapet.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



Svenska Livräddningssällskapet (SLS) är en frivilligorganisation som sedan 1898 arbetar med att informera om och utbilda i säkerhet i och omkring vatten. Där arbetar Louise Brädde som områdesansvarig för livräddning. Hon tillämpar också sina kunskaper som livräddare i Halmstad.

– Alldeles för många människor drunknar i Sverige på grund av för dåliga vattenkunskaper. Därför är det viktigt att gå i simskolan och att de som redan kan simma övar på det. Simning är en färskvara och man bör testa sin simkunnighet varje år, säger hon.

För få livräddare


Louise Brädde berättar att det finns en risk för att simkunnigheten har påverkats negativt under pandemin, eftersom flera simhallar har varit helt stängda och att vissa skolor inte kunnat ta sig till dit på grund av att de inte kunnat åka kollektivt eller i blandade grupper till simhallarna.  

Hon tipsar om att öva på simning nära stranden, där du är säker på att du bottnar, så att du kan ställa dig upp om det behövs.

– Försök att simma vid en strand som har livräddare. Det finns bara livräddare på 19 stränder i landet, vilket är alldeles för lite. Den närmast stranden från Kungsbacka är i Askim och i Tylösand i Halmstad, där jag jobbar.

Louise Brädde avråder starkt från att använda mobilen på stranden. Speciellt viktigt är detta för dem som har barn som badar och som behöver hållas under uppsikt.

Enligt Louise Brädde finns det ett samband mellan antalet drunkningsolyckor och hur varm sommaren är. Pandemin har också spelat roll, eftersom den lett till att fler personer badar i Sverige.

Det är också är vanligt att drunkna genom en olycka på en båt under sommaren. Förra året drunknade 24 personer i båtolyckor i landet, enligt Svenska Livräddningssällskapet.

 

Flest män


– Det är jätteviktigt att använda flytväst. Många överskattar sin simkunnighet och tänker inte på att det blir svårare att simma i kallt vatten. Förra året var det en person som drunknade i en båtolycka i Halland. Det var en 35-årig man som paddlat kanot i Onsala, säger Louise Brädde.

Män är överrepresenterade i statistiken gällande drunkningsolyckor, enligt Louise Brädde. Vad detta beror på vet hon inte, men den preliminära sammanställningen över personer som mist livet vid drunkningsolyckor visar att 23 personer drunknade i juni i år. 17 av dessa var män.

– Under juni månad har det i snitt varit en person som omkommer varje dag som en följd av drunkningstillbud. Jag hoppas vi kan vända trenden och göra fler uppmärksamma på behovet av simkunnighet och användandet av flytväst, säger Louise Brädde.

Det finns ingen utsedd livräddare på någon strand i Kungsbacka kommun.

Läs mer:

Populärt med simskola

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Riktig bilglädje vid Rolfsån
2025-05-11 KL. 17:45
Premium

Riktig bilglädje vid Rolfsån

Tränaren om vinsten:
2025-05-11 KL. 19:04
Premium

Tränaren om vinsten: "Det behövde vi"

Lyckad premiär på City Rock
2025-05-11 KL. 15:00
Premium

Lyckad premiär på City Rock

Lärorikt om hemberedskap
NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Premium

Lärorikt om hemberedskap

Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-05-11 KL. 19:04
Tränaren om vinsten: "Det behövde vi"
Premium | NYHETER 2025-05-11 KL. 17:45
Riktig bilglädje vid Rolfsån
Premium | KULTUR & NÖJE 2025-05-11 KL. 15:00
Lyckad premiär på City Rock

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.