Viktiga kvinnor och blommor i Kungsbackas historia
Av Henrik Laurén
Nyckfullt aprilväder flyttade Björkrisskolans historiska vandring från Badhusparken in i klassrummet. I onsdags skulle årskurs två i Björkrisskolan gjort en vandring i centrum men snövädret ändrade de planerna. Praktisk kungsbackahistoria blev det i alla fall.
Som en färd genom Kungsbackas historia gör pedagogerna Clas och Lena Rosander ett barndialogprojekt i några lågstadieskolor. Här är det årskurs två i Björkrisskolan. FOTO: HENRIK LAURÉN
Eleverna fick lära sig genom både teori och praktik viktiga delar i Kungsbackas historia och vad tre betydelsefulla kvinnor gjort. Guider på den historiska utflykten är Clas och Lena Rosander, pedagoger och konsulter som inom sitt företag Lekverket gör specialprojekt i skolor. Det kan nämnas att Clas och Lena Rosander var med och utformade lekplatsen vid Fyren.
Under april besöker de sju klasser i Björkrisskolan och Kollaskolan och tidigare har de besökt två klasser i Vittra-Forsgläntans skola. Kommunen vill på olika sätt lyfta fram barndialogen och den historiska vandringen är ett sätt att göra det på.
Dialog för trivsel och trygghet– Denna gång hade vi vädret emot oss och klassen kommer att göra en vandring i centrum senare. Målet med projektet är att barnen ska bekanta sig med innerstaden och komma med tankar och förslag. I grund och botten handlar det om trivsel och trygghet, säger Lena Rosander.
Tre kvinnor har gjort starka avtryck i Kungsbackas historia. Sankta Gertrud är kvinnan i kommunens vapen, Kungsbackagumman, Britta Lena Andersson, gjorde bland annat läkemedel av blommor och Beda Hallberg lanserade den viktiga majblomman.
– Kungsbackagumman hade sina recept och med eleverna har vi gjort en ringblomssalva på gammalt vis. Eleverna ska också göra och måla en majblomma i stort format i trä. Klasserna vi besöker gör sin egen majblomma och de kommer sedan att ställas ut i Fyren, säger Clas Rosander